Gemeente Roermond

Roermond bespreekt leegstand horeca

Horeca symposium Op initiatief van de gemeente Roermond is donderdag 27 november een themabijeenkomst geweest over de leegstand in de horeca in Roermond.

Deze brainstormsessie was in het stadhuis. Diverse marktpartijen waren vertegenwoordigd zoals Koninklijk Horeca Nederland, brouwerijen, vastgoedeigenaren, makelaars, Kamer van Koophandel en ook overheidsdiensten als de Belastingsdienst en politie.

De aandacht richtte zich op ontwikkelingen in Roermond, integriteitsrisicos en ruimtelijke aspecten.

Roermond kent een tiental horecapanden dat leegstaat. De mogelijkheden zijn herbestemmen, herontwikkelen of een nieuwe tijdelijke bestemming, bijvoorbeeld voor de huisvesting van een galerie of een tentoonstelling. Bureau Graydon dat kredietwaardigheid in de horeca als speciaal aandachtsgebied heeft, beveelt aan om het vergunningtraject te versnellen door te investeren in het voortraject. Criminaliteitsbestrijding in de horecasector is een bijzonder aandachtspunt van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Limburg, en in dit kader ook de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur (Wet BIBOB). Voor de gemeente geldt dat je nieuwe ontwikkelingen moet zien als kansen, niet als bedreigingen. En verder: investeer in citymanagement, citybranding en projecten.

In de sessie zijn tal van suggesties naar voren gekomen om leegstand in de horeca aan te pakken: o.a. directe omgeving verbeteren, verhogen activiteiten, meer variëteit, aanpassen bestemmingsplannen, uniformiteit, meer jongeren en ouderen voor de stad behouden, betaalbare kamerhuur, prijsbeleid en het heroverwegen van sluitingstijden.

De sessie sluit aan bij de landelijke aandacht voor dit thema. In het kader van de begroting 2009 van het ministerie van Binnenlandse Zaken is hierover verwoord dat ,,het kabinet gemeenten en lokale organisaties ondersteunt bij het tegengaan van overlast en verloedering. Vooral het effectief aanpakken van overlast en verloedering van de woon- en leefomgeving vraagt om aanvullende maatregelen."
Publicatiedatum: 28-11-2008 Bijgewerkt: 28-11-2008