Gemeente Enschede

De Wesselerbrinkballade wint LPB-Award

Meest aansprekende participatieproject

De Wesselerbrinkballade is de winnaar van de LPB- Award 2008, uitgereikt door het Landelijk Platform Buurtbeheer. De Wesselerbrinkballade, een toneelstuk over Nieuw Noaberschap op een mulitculturele Brink, gebaseerd op `Verhalen van Brinkbewoners' en gespeeld door Brinkbewoners. Komisch en ontroerend, herkenbaar en schokkend, een stuk om over na te praten.

`De Wesselerbrinkballade' heeft de LPB-Award gewonnen uit 31 aangemelde projecten. Dit is een prijs die jaarlijks tijdens de LPB dagen, het platform voor wijkgericht werken, wordt uitgereikt voor het meest aansprekende participatieproject. De LPB- Award is vormgegeven door Martijn ten Bhömer en omvat tevens een stimuleringsbijdrage voor toekomstige initiatieven.

Stadsdeelwethouder Wallinga: "Enschede kent een breed scala aan initiatieven. Plannen die de gemeente vaak samen met bewoners uitvoert. De bewonersparticipatie gebeurt op tal van manieren, in alle stadsdelen. De gemeente Enschede gelooft in de kracht en de talenten van haar burgers, ondersteunt hen met raad en daad. Investeert in vernieuwende vormen om mensen met elkaar te verbinden. Het winnen van de LPB- Award is wederom een bewijs dat deze aanpak succesvol is en landelijk aanspreekt. Ik ben trots dat ook in stadsdeel Zuid de bewonersparticipatie tot zulke prachtige resultaten leidt. Ik wil iedereen die hieraan bijgedragen heeft van harte feliciteren met deze eerste prijs."

Aan de hand van interviews met bewoners over het leven op een multiculturele Brink is door Regine Hilhorst "De Wesselerbrinkballade" geschreven. Een
voorstelling over je thuis of niet thuis voelen op een multiculturele Brink. waarin veelal de geïnterviewde bewoners (Twentenaren, Suryoye, Turks, Marrokaans etc.) hun eigen verhaal spelen. Tijdens de repetities was het doel om bewoners van
verschillende afkomst kennis maken te laten maken met elkaars cultuur en te kijken wat hen als "Brinkers", ondanks alle verschillen bindt. Er speelden 16 bewoners in de Wesselerbrinkballade mee.

Het stuk is het vervolg op het boek `Verhalen van Brinkbewoners' geschreven door Claar Grooten. Er is gekozen voor een theaterstuk, vanwege de ervaringen hiermee op andere plaatsen in Nederland. Regine Hilhorst (regisseur) heeft hiervoor opnieuw tientallen wijkbewoners opgezocht. Geïnspireerd door de verhalen over het leven op een brink, heeft zij De Wesselerbrinkballade geschreven.

LPB- Award
Jaarlijks reikt het LPB tijdens de locatiedagen de LPB-Award uit voor het meest aansprekende participatieproject. Projecten waarin bewoners de hoofdrol spelen, als initiatiefnemers en uitvoerders, en waarbij professionals hooguit bureaucratische obstakels opruimen. De participatieprojecten mogen groots en meeslepend zijn, maar ook klein en eenvoudig wordt gewaardeerd. Het hoeft niet altijd nieuw te zijn; ook `slim afgekeken maar overgoten met een eigen smaakje' is toegestaan.

Geplaatst: 28 november 2008.

Bijlage(n)

Open 08-11-28_LPB-brochure_08.indd3.pdf
08-11-28_LPB-brochure_08.indd3.pdf

28 november 2008