ABVAKABO FNV

Nog geen besluit liberalisering postmarkt

De ministerraad heeft vrijdag nog geen besluit genomen over de volledige liberalisering van de postmarkt. Staatssecretaris Heemskerk gaat samen met minister Donner overleg voeren met de vakbonden en werkgevers om te komen tot concrete afspraken over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers.

De onlangs afgesloten cao voor nieuwe postbedrijven was voor de politiek een voorwaarde om over te kunnen gaan tot volledige liberalisering. ABVAKABO FNV is altijd van mening geweest dat deze cao nauwelijks zekerheid biedt voor werknemers, die nu op basis van overeenkomst van opdracht (ovo) werken.

Bestuurder Peter Wiechmann concludeert tevreden dat het kabinet deze mening nu deelt en in gesprek wil met werkgevers- en werknemersorganisaties. "ABVAKABO FNV heeft constant aangedrongen op het snel omzetten van ovo's naar arbeidsovereenkomsten, zodat de rechtspositie van werknemers bij nieuwe postbedrijven verbetert. Bovendien voorkomt een snel ingroeimodel oneerlijke concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Verder hebben wij gepleit voor een wettelijke bepaling, die het mogelijk maakt dat de politiek kan ingrijpen als deze bedrijven cao-afspraken niet nakomen. Met deze stok achter de deur kunnen nieuwe postbedrijven bijvoorbeeld worden verplicht alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst in te zetten. Het is positief dat het kabinet, voordat het mogelijk overgaat tot volledige liberalisering van de postmarkt, de discussie over deze voorwaarden wil aangaan met werknemers en werkgevers."