VVD


28-11-2008

VVD: Door smoes van regering behoudt TNT monopoliepositie

De regering heeft voor de vierde keer de opening van de postmarkt uitgesteld, ten ongenoegen van de VVD.

Aan de twee eerdere voorwaarden voor opening van de markt is voldaan, te weten: level playing field door opening Duitse markt voor TNT en een akkoord over de arbeidsvoorwaarden bij de nieuwe postbedrijven. Maar staatssecretaris Heemskerk heeft een nieuwe truc bedacht om aan de wens van TNT te voldoen. Hij gaat nu de nadere invulling van de arbeidsvoorwaarden van de postbedrijven volgen.

Aptroot: "De gevolgen zijn ernstig; heel veel arbeidsplaatsen bij de nieuwe postbedrijven dreigen te verdwijnen en zowel de consument als de bedrijven moeten voorlopig de monopolietarieven van TNT betalen. Zo heeft TNT gisteren de kerstzegel verhoogd met 17%, van EUR 0,29 naar EUR 0,34. Dat kan natuurlijk alleen omdat TNT het monopolie heeft voor geadresseerde post tot 50 gram."

De VVD heeft het vertrouwen in staatssecretaris Heemskerk verloren. Aptroot: "Hij draait elke keer, maar wel precies in de richting van TNT. Heemskerk toont zich onbetrouwbaar voor de consument maar de beste belangenbehartiger van monopolist TNT. Deze staatssecretaris van consumentenbelangen is nu staatssecretaris voor TNT. Onvoorstelbaar dat hij en het kabinet steeds weer het schoothondje van één bedrijf zijn."