Gemeente Leidschendam-Voorburg


Brandweer behoudt Zwennes voor Damcentrum

28 november 2008 - De brandweer is er vanmiddag in geslaagd het monumentale pand op de hoek van de Sluiskant en de Damstraat (Zwennes) in Leidschendam te behouden.

Even na het middaguur kwam een melding van een middelgrote brand binnen, waarop de brandweer met groot materieel uitrukte en snel ter plaatse was. De omgeving werd afgezet en na twee uur was de brand onder controle. Er waren geen mensen in de panden aanwezig tijdens de brand.

De plannen voor Zwennes kunnen ondanks de brand gewoon doorgaan: het monumentale hoekpand wordt in oude glorie hersteld, en de twee aangrenzende panden worden binnenkort gesloopt. In de tussentijd zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De oorzaak van de brand wordt de komende tijd onderzocht door de technische recherche, omdat de brandweer brandstichting vermoedt.

Rijp voor de sloop
Het masterplan Damcentrum betreft niet alleen nieuwbouw en renovatie. Er is door de samenwerkende partijen flink geïnvesteerd om bijvoorbeeld de voormalige melkhandel van Van Leeuwen aan Sluiskant 22 te restaureren. Zwennes, zoals het monument op de hoek van de Sluiskant en de Damstraat in de volksmond heet, wordt ook behouden.

De aangrenzende panden worden wel gesloopt, maar dat kan pas nadat Zwennes voldoende is gestut en extra fundering heeft gekregen. Alle voorbereidingen voor de sloop zijn gestart nadat de rechter in oktober definitief bepaalde dat de bouw aan het Damplein door kon gaan.

Inspecteurs van de brandweer en de gemeente hebben gezamenlijk geconstateerd dat de brand geen schadelijke gevolgen heeft voor de sloop- en restauratieplannen voor Zwennes, dus die gaan door zoals gepland.

Bij de brand zijn geen asbestdeeltjes vrijgekomen; in de drie panden die bij de brand betrokken waren was het aanwezige asbest al verwijderd. Vier ondernemers moesten hun deuren sluiten vanwege de rook, maar konden al snel weer open.

De Sluiskant is voorlopig alleen bereikbaar via het Sluisplein over de stille brug.