Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU-akkoord over goedkoper internationaal bellen

28 nov 2008 | Na het mobiel bellen worden nu ook sms'en en mobiel internetten vanuit een ander EU-land vanaf 1 juli 2009 flink goedkoper. De Europese Raad van telecomministers heeft daar donderdag in Brussel een akkoord over bereikt.

`Dit is goed nieuws voor de vakantiegangers', zei Heemskerk na afloop van het overleg. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) heeft zich tijdens de onderhandelingen hard gemaakt om deze lagere tarieven voor mobiele telefonie over de grens in te voeren.

Voor sms-en over de grens komt er een prijslimiet van 11 cent (exclusief btw), wat op dit moment nog 29 cent (exclusief btw) is. De kosten voor een telecombedrijf liggen rond de 1 cent (exclusief btw) per sms. Een waarschuwing op het schermpje vooraf met het ter plaatse geldende tarief wordt verplicht gesteld. Mobiel internetten mag maximaal 1 euro per megabyte gaan kosten.

Nieuw is ook dat vanaf de 31e seconde van een mobiel gesprek binnen de EU de telecombedrijven de kosten op de seconde precies moeten afrekenen, in plaats van op de minuut.

Tot 2013 wordt de prijslimiet voor grensoverschrijdend mobiel bellen binnen de EU vastgelegd op maximaal 50 cent per minuut.

De EU-ministers namen dit besluit omdat een verzoek van de Europese Commissie aan de telecombedrijven zelf hun tarieven te verlagen, niets heeft uitgehaald.

Nederland vormt met Spanje en Portugal de top drie van duurste sms-landen in Europa.

Het Europees Parlement stemt binnenkort naar verwachting ook in met het plan.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl