SP wil fusiestop onderwijs tot fusietoets klaar is

28/11/2008 17:29

SP

Tot het moment dat de aangekondigde fusietoets voor het onderwijs is ontwikkeld, moet minister Plasterk zorgen dat er geen nieuwe fusies plaatsvinden. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. In zijn breed aangenomen motie werd de regering niet alleen opgedragen een fusietoets in te stellen, maar tot deze er is ook lopende fusies stop te zetten.

De regering verwacht pas na 1 of 2 jaar een fusietoets klaar te hebben. Van Dijk vreest dat besturen nog snel voor die tijd willen fuseren. Uit een SP-inventarisatie blijkt dat tenminste 26 fusies gaande zijn in het onderwijs. "Deze fusies moeten worden stopgezet, zoals ook in mijn motie staat. Minister Plasterk moet daartoe een fusiestop afkondigen."

Van Dijk is verheugd over het feit dat de regering zijn motie heeft overgenomen. "Met een stevige fusietoets kunnen we eindelijk een begin maken met schaalverkleining in het onderwijs."

De Onderwijsraad adviseert dat besturen van basisscholen maximaal 2500 leerlingen mogen hebben en middelbare scholen maximaal 5000 leerlingen. Van Dijk vindt dat die grens naar beneden kan, bijvoorbeeld voor basisonderwijs 500 leerlingen en voor voortgezet onderwijs niet meer dan 1000 leerlingen. "De fusietoets moet geen lege huls blijken te zijn, want dan schieten we er niets mee op."