Rendement kinderopvang goed, nuancering geboden

28/11/2008 17:30

Stichting Waarborgfonds Kinderopvang

De financiële positie van de kinderopvang is in 2007 verbeterd. Zowel het gemiddelde rendement als de gemiddelde vermogenspositie zijn gestegen. De kredietwaardigheid van de sector is in 2007 echter al met al niet wezenlijk verbeterd. Dit blijkt uit het Sectorrapport Kinderopvang 2008. Voor het vierde jaar op rij geeft het Waarborgfonds via dit rapport inzicht in de financieel-economische positie van de kinderopvang. Het sectorrapport is op 28 november gepresenteerd op het jaarcongres van het Waarborgfonds.

Het Waarborgfonds is tevreden over de gesignaleerde verbetering. Het wijst er echter op dat de financiële positie van het merendeel van de kinderopvangorganisaties nog steeds onvoldoende is voor financiering door banken, zonder extra zekerheidseisen. De verslechterde (financieel)-economische situatie en de onzekerheid over de financiële betrokkenheid van de overheid hebben een negatieve invloed op het investeringsklimaat in de kinderopvang. Het Waarborgfonds merkt hiervan duidelijk de gevolgen: banken en ondernemers vragen steeds vaker om garantstelling ten behoeve van investeringen.

De financiële analyse in het sectorrapport wordt dit jaar voor het eerst aangevuld met reacties van ondernemers en ouders op thema's als investeren en de rol van de overheid. 165 Kinderopvangorganisaties, goed voor 38 procent van de totale kinderopvangcapaciteit, een omzet van 849 miljoen euro en een balanstotaal van 420 miljoen euro, gaven inzage in hun jaarrekening 2007.

Het Sectorrapport Kinderopvang 2008 is te bestellen op http://www.waarborgfondskinderopvang.nl/Publicaties/sectorrapport.aspx





http://www.waarborgfondskinderopvang.nl/