Vereniging Milieudefensie

Agenda landschap is een eerste begin

Toekomst Nationale landschappen nog onzeker

Wiericke De ministerraad heeft vrijdag 21 november de Agenda Landschap vastgesteld. Het rijk ziet voor de komende jaren bescherming, het betrekken van mensen en financiering als belangrijkste doelen. In de Agenda Landschap worden deze doelen gekoppeld aan concrete acties. Milieudefensie wil dat het rijk meer werk maakt van de bescherming van de Nationale Landschappen en de voortgaande verstedelijking in deze gebieden aan banden legt. De milieuorganisatie roept het kabinet op niet langer te treuzelen met het stellen van voorwaarden, maar harde criteria te formuleren.

Nationale landschappen In de Nota Ruimte zijn in 2004 Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn unieke cultuurlandschappen voor Nederland. Het rijk heeft abstracte regels gemaakt voor de bescherming van deze landschappen. Zo mag er alleen voor de eigen bevolking worden gebouwd en moeten nieuwe ontwikkelingen de 'kernkwaliteiten' van het landschap versterken. Doordat de regels niet concreet worden uitgewerkt, komt de handhaving van deze regels nauwelijks van de grond. De Agenda Landschap stelt proefprojecten en een symposium in het vooruitzicht. Milieudefensie vindt dit onvoldoende om de aftakeling van de Nationale Landschappen te stoppen. De tijd is gekomen om de provincies een termijn te stellen voor de uitwerking van de kernkwaliteiten in structuurvisies of verordeningen. Daarnaast moeten de spelregels duidelijker worden beschreven. Dat kan door middel van de aanstaande 'Algemene Maatregel van Bestuur' Ruimte.

Mensen betrekken
Milieudefensie vindt het goed dat het rijk met de Agenda Landschap streeft naar een grotere betrokkenheid van mensen bij het landschap. Toegang tot het landschap en betrokkenheid bij het landschap zijn belangrijke voorwaarden voor toekomstige bescherming. Daarmee verbetert bovendien de kwaliteit van de leefomgeving. De lokale bevolking heeft een sleutelrol in de bescherming van het landschap.

Recreatief groen
Milieudefensie vindt het een goed idee om nieuwe rijksbufferzones (open groen in de verstedelijkte gebieden) aan te wijzen. Juist in deze verstedelijkte gebieden staat de open ruimte sterk onder druk. De bufferzones kunnen open blijven doordat er compacter in de steden zelf wordt gebouwd.

Lees meer over het project Nationale Landschappen