Onderwijsbond CNV


Nieuws

28 november 2008

Onderhandelaarsakkoord cao GAO bereikt

Categorie: Onderwijs dienstverlening, cao onderwijsdienstverlening

Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao GAO voor het jaar 2009. In een krappe financiële situatie hebben we ons uiterste best gedaan er een goed akkoord uit te slepen. Naar de mening van CNV Onderwijs is dat gelukt. U krijgt er in 2009 in totaal 3,5% bij. Onderaan dit bericht vindt u alle informatie over het akkoord.

Klik hier om uw mening te geven over de bereikte resultaten. Natuurlijk is er ook gelegenheid om het akkoord te bespreken. CNV Onderwijs en de andere bonden houden een gezamenlijke informatiebijeenkomst op:
Maandag 8 december, 19.30-20.30
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
3500 GW Utrecht

U kunt zich hiervoor aanmelden via chermans@remove-this.cnvo.nl Tot 8 december kunt u uw mening geven over het akkoord door een mail te sturen aan chermans@remove-this.cnvo.nl met daarin uw naam en lidnummer en of u het akkoord onderschrijft of niet.

Indien u, en een meerderheid van de leden, dit akkoord afwijzen, bent u dan bereid mee te doen aan eventuele acties?

We hopen van u te horen.

Hoofdlijnen
De CAO GAO loopt van 1 januari 2009 tot 1 januari 2010. In dat jaar krijgt u 3,5% extra in de portemonnee. Per 1 januari krijgt u er 3% bij. Dit bestaat uit een structurele loonsverhoging van 2,8% (gelijk aan de inflatie op het moment van afsluiten van de cao) met daarnaast een eenmalige uitkering van 0,2% over het jaarsalaris. Per 1 juli krijgt u nogmaals een eenmalige uitkering van 0,5% over het jaarsalaris. Samen met het afschaffen van de ww-premie voor werknemers wordt er in deze krappe tijd dus toch een stap naar voren gemaakt.

Hiernaast hebben we afspraken gemaakt over de WGA premie. Voor het gros van de werkgevers komt de premie in 2009 geheel voor rekening van de werkgever. Sinds kort mogen werkgevers wettelijk de helft van de premie voor de WGA in rekening brengen bij de werknemers. Deze premie bedraagt ca. 0,3 procent. Hierover is afgesproken dat werkgevers die de WGA premie nog niet in rekening brengen bij de werknemers dit ook in 2009 niet zullen gaan doen. Dit betreft de meeste werkgevers. Waar al wel een deel van de premie werd ingehouden op de werknemer zal de inhouding in ieder geval niet stijgen in 2009. Geen lastenverzwaring dus op dit punt in 2009.

Verder zijn volgens onze wens enkele puur technische punten gewijzigd in de cao. De regelingen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid blijven in 2009 volledig ongewijzigd. Dit was een belangrijk punt voor ons. Ook verder zijn er geen inhoudelijke wijzigingen in de cao aangebracht.

In ruil voor het bovenstaande is afgesproken de resultaatdelingsregeling in 2009 te maximeren op 4 procent. Dat was tot nu toe 5 procent. In het geval een organisatie veel winst maakt kan de resultaatdeling dus lager uitvallen dan voorheen.

Het totaalakkoord met alle technische wijzigingen kunt u hieronder nalezen.

De Groep arbeidsvoorwaarden onderwijsadviesbureau's bestaat uit: ABCG, BCO Onderwijsadvies, Begeleidingsdienst voor Vrije Scholen, Cedin, Centraal Nederland, Giralis-groep, Marant, OCGH Advies, OnderwijsAdvies en RPCZ.

Onderhandelaarsakkoord (pdf)

Salaristabel (pdf)

Aanpassing levensloopregeling (pdf)

Technische aanpassingen (pdf)

---