Waterschap Zeeuwse Eilanden

Opkomstpercentage verkiezingen Zeeuwse Eilanden

Opkomstpercentage verkiezingen Zeeuwse Eilanden

Vandaag is het opkomstpercentage bij waterschap Zeeuwse Eilanden bekend gemaakt. Op de Zeeuwse Eilanden hebben 66548 mensen van de 214604 van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is een opkomstpercentage van 31 procent. Van het aantal binnengekomen stemmen was acht procent ongeldig, bij eerdere waterschapsverkiezingen op de Zeeuwse Eilanden was dat percentage ongeldige stemmen minder dan één procent. Het percentage ongeldige stemmen is hoger omdat veel mensen zijn vergeten hun geboortejaar in te vullen of ze hebben biljetten verwisseld met die van huisgenoten. De uitslag per partij en per kandidaat is morgen (29 november) bekend.

Het opkomstpercentage valt voor Zeeuwse Eilanden mee. Andere jaren was de opkomst weliswaar hoger (rond de vijftig procent), maar we waren voorbereid op een veel grotere terugval. Dit omdat wij altijd verkiezingen hielden samen met de gemeenteraadsverkiezingen. Onze stembureaus waren ondergebracht op dezelfde locaties als die van de gemeenten waardoor kiezers in één moeite door voor zowel gemeenteraad als waterschapsbestuur konden stemmen. Dat voordeel hadden we deze keer natuurlijk niet.
Het landelijk overzicht van opkomstperce
Totaal uitgebrachte stemmen 214604
Uitgebrachte stemmen 66548
Opkomstpercentage 31,01%
Geldige stemmen 60838
Foutief geboortejaar 3461
Andere fouten 1968
Foutpercentage 8 %
Blanco stemmen 281
ntages hebben we op dit moment nog niet paraat. Dat komt omdat ieder waterschap vandaag het eigen opkomstpercentage heeft ontvangen. De stembureau's van ieder afzonderlijk waterschap moeten dit percentage vaststellen. Als alle percentages officieel zijn vastgesteld wordt een landelijk overzicht samengesteld en bekendgemaakt via de Unie van Waterschappen. Dat gebeurt wat later op deze dag.

De voorlopige uitslag van de verkiezingen wordt op 29 november bekendgemaakt in het hoofdkantoor van waterschap Zeeuwse Eilanden. Het stembureau vergadert om 16.00 uur, daarna volgt een presentatie over de voorlopige zetelverdeling. Diezelfde avond worden de voorlopige uitkomsten op onze website getoond.

Middelburg, 28 november 2008

Meer informatie


* Verkiezingen

© Waterschap Zeeuwse Eilanden