Waterschap Aa en Maas

waterschapsverkiezingen Aa en Maas

Opkomst 22% waterschapsverkiezingen Aa en Maas

Op vrijdag 28 november werd om 16.00 uur de zitting van het stembureau voor de waterschapsverkiezingen gehouden. De voorzitter van het stembureau maakte bekend dat de opkomst voor waterschap Aa en Maas 22% is. Het percentage ongeldige stemmen bij Aa en Maas is 11,9%. Dijkgraaf Lambert Verheijen is teleurgesteld. "We zullen het huidige stemsysteem met stembiljetten nadrukkelijk moeten evalueren en onszelf de vraag stellen of dit het juiste systeem is om betrokkenheid te vergroten."

Met een opkomst van 22% scoort waterschap Aa en Maas hoger dan de landelijke trend. Niettemin is de dijkgraaf teleurgesteld. Ook ten opzichte van 2004, de laatste keer dat waterschap Aa en Maas verkiezingen hield, valt de opkomst tegen. "Wellicht zullen we ons voor een volgende keer toch moeten gaan afvragen of andere wijze van stemmen, bijvoorbeeld een samenloop met de gemeenteraadsverkiezingen, niet meer voor de hand ligt." Aldus Dijkgraaf Lambert Verheijen.

De waterschappen hebben dit jaar voor het eerst de verkiezingen gezamenlijk gehouden. Ook is het nieuw dat politieke partijen en belangengroeperingen zich verkiesbaar konden stellen voor de waterschapsverkiezingen. Het was noodzakelijk om een lijst in te dienen om verkiesbaar te zijn. Op zaterdagmiddag 29 november om 16.00 uur wordt bekend gemaakt hoeveel zetels de verschillende lijsten krijgen. Op 2 december wordt deze voorlopige uitslag definitief gemaakt en zullen de nieuwe Algemeen Bestuursleden van waterschap Aa en Maas een eerste informele kennismakingsbijeenkomst hebben. De eerste formele vergadering van het nieuwe bestuur vindt plaats op 8 januari 2009.

Waterschap Aa en Maas
Waterschap Aa en Maas is elke dag met water in de weer. Voor burgers en bedrijven werken wij aan het in stand houden van gezonde, veilige en veerkrachtige watersystemen. Voor mens, plant en dier bieden we ruimte aan duurzaam en recreatief gebruik. Steeds met oog voor een leefbare en gezonde toekomst, een luisterend oor voor maatschappelijke groeperingen en grip op kosten en kwaliteit. Voor meer informatie over deze onderwerpen en andere waterschapszaken zie www.aaenmaas.nl.

Waterschap Aa en Maas, met water in de weer!