Waterschap Aa en Maas

laatste vergadering Begroting 2009 aan

Algemeen Bestuur neemt in haar laatste vergadering Begroting 2009 aan

Op vrijdag 28 november vergaderde het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas voor het laatst in de huidige samenstelling. In deze laatste vergadering nam het Algemeen Bestuur de Programmabegroting 2009 aan. Daarmee werd ook de 100% kwijtschelding van de waterschapslasten voor huishoudens met een minimuminkomen aangenomen én werden de tarieven voor 2009 vastgesteld. De discussie over autorisatie van kredieten door het Algemeen Bestuur zal in 2009 verder plaatsvinden. "Die discussie zal ik op afstand volgen, aangezien ik volgend jaar niet meer in het bestuur van het waterschap zal zitten."aldus portefeuillehouder Harry Brugmans, die zich niet opnieuw verkiesbaar heeft gesteld.

Belangrijk punt op de agenda was de vaststelling van de Programmabegroting voor 2009. Een helder document, ambitieus maar realiseerbaar en kostenverantwoord. Alle categorieën gaven hun zegen aan de begroting en droegen het daarmee over aan hun opvolgers. Met het vaststellen van de begroting werd het voornemen uit de voorjaarsnota om volledige kwijtschelding van de waterschapslasten voor huishoudens met een minimuminkomen geëffectueerd. De gemeenten zullen per brief door het waterschap hiervan op de hoogte worden gesteld.

Ook werden de belastingtarieven voor 2009 aangenomen. Met een nieuwe waterschapswet verandert ook het heffingsstelsel in 2009. Dan betaalt iedereen een zuiveringsheffing (vergelijkbaar met de oude verontreinigingsheffing) en een watersysteemheffing (de oude waterschapsomslagen). De zuiveringsheffing daalt, omdat in deze heffing nu alleen nog de kosten voor het actieve zuiveren zijn opgenomen (transport, zuiveren en slibverwerking) en de passieve zuiveringskosten (monitoring watersystemen, vergunningen en handhaving) naar de watersysteemheffing zijn overgeheveld.

Concreet betekent de wijziging dat de prijs per vervuilingseenheid (v.e.) van euro 43,08 daalt naar euro 36,84 voor 2009. De watersysteemheffing wordt gebaseerd op de WOZ waarde bedraagt in 2009 0,01954% van de WOZ waarde. Voor ongebouwde grond is de watersysteemheffing euro 43,05 per hectare ongebouwd. Voor ongebouwde grond die buitendijks is gelegen is het tarief EUR 10,76 per hectare. Voor natuurterrein geldt het tarief van 2,50 per hectare.

Met de verandering van het systeem is een vergelijking in kosten ten opzicht van 2008 niet meer mogelijk. De zuiveringslasten dalen voor huishoudens, maar de verwachting is dat de lasten van de watersysteemheffing voor een groot deel van de huishoudens zal stijgen. Belangrijke oorzaak is het feit dat in 2009 inwoners van het hele werkgebied gaan meebetalen aan onderhoud van dijken, waar dat in het oude systeem alleen inwoners betrof die in de buurt van dijken wonen.

De vergadering werd in goede sfeer afgesloten. Op 19 december neemt dit Algemeen Bestuur formeel afscheid. Op 8 januari 2009 is de eerste vergadering van het nieuwe Algemeen Bestuur.

Waterschap Aa en Maas
Waterschap Aa en Maas is elke dag met water in de weer. Voor burgers en bedrijven werken wij aan het in stand houden van gezonde, veilige en veerkrachtige watersystemen. Voor mens, plant en dier bieden we ruimte aan duurzaam en recreatief gebruik. Steeds met oog voor een leefbare en gezonde toekomst, een luisterend oor voor maatschappelijke groeperingen en grip op kosten en kwaliteit. Voor meer informatie over deze onderwerpen en andere waterschapszaken zie www.aaenmaas.nl.

Waterschap Aa en Maas, met water in de weer!