Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 28 november 2008 (28/11/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Deze week nam de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement afscheid van Erik Maes. Eerst als fractiemedewerker en sinds 2001 als fractiesecretaris bewees Erik zijn veelzijdigheid en combineerde hij dossierkennis met administratieve nauwkeurigheid. Erik, bedankt voor jouw inzet en veel succes met jouw nieuwe uitdagingen.

Kris Van Dijck ondervroeg minister Anciaux deze week tijdens het Actuele Vragenuurtje over het vermeende Belgische antidopingkluwen. Hij wilde van de minister weten wat de afspraken met de andere gemeenschappen zijn en of er problemen zijn met hun wetgeving. Bert Anciaux antwoordde dat de Vlaamse gemeenschap wel degelijk erkend wordt als een NADO of nationale antidopingorganisatie. De Belgische veroordeling heeft dan ook geen gevolgen voor Vlaanderen. Verder wist de minister te vertellen dat hij bereid is om samenwerkingsakkoorden met de andere gemeenschappen te sluiten, maar niet om tot een Belgische antidopingorganisatie te komen.

Tijdens het door ons gevraagde Actualiteitsdebat ondervroeg Geert Bourgeois de minister-president over zijn reactie op de niet-benoeming van de burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem. Bevoegd minister Keulen besliste begin deze week deze drie heren niet te benoemen. Hij jaagde hiermee de Franstaligen én Peeters op de kast. Uit goede bron vernam Geert dat Peeters Keulen onmiddellijk na de bekendmaking de woorden nu is het oorlog smste. De beslissing ging immers in tegen de stilzwijgende garanties die Peeters gaf aan de Franstaligen als voorwaarde om de interinstitutionele dialoog aan te gaan (van garanties van Franstalige kant was dus hoegenaamd geen sprake). Het toont aan hoe Peeters na Leterme voor de Franstaligen op de knieën moet. Het toont aan hoe de CD&V de stoere taal van weleer (Voor CD&V zijn de burgemeesters een regeringscrisis waard) met de glimlach inslikt.

In de plenaire vergadering werd de begrotingswijziging gestemd waardoor Vlaanderen met 500 miljoen euro investeert in Ethias. Jan Peumans informeerde nogmaals naar de garanties inzake professionalisering. Hij wou ook weten hoe het nu zat met de aanstelling van de nieuwe Raad van Bestuur. De minister antwoordde dat de Vlaamse regering drie mensen zal aanduiden. De eerste heeft enorm veel ervaring met risicokapitaal; de tweede komt uit de bancaire sector en is wat dat betreft een specialist; de derde is een autoriteit op het vlak van het verzekeringswezen en meer in het bijzonder van het beheer van pensioenfondsen en pensioenkassen. Minister Van Mechelen stelde dat de huidige voorzitter (Steve Stevaert) daar niet tussenzit. Zowel over de professionalisering als over de aanduiding van de Raad van Bestuur komt één van de volgende weken uitsluitsel.

De met reden omklede motie van Gino De Craemer over de structurele deelname van Vlaanderen aan de expo van Sjanghai in 2010 lag deze week ter stemming voor in de plenaire vergadering. In deze motie vraagt Gino aan de Vlaamse Regering om enkel deel te nemen indien Vlaanderen sluitende garanties heeft inzake zichtbaarheid, financiering en economische return. In het verleden had Vlaanderen immers heel wat negatieve ervaringen met deelname via het Belgische paviljoen. Daarnaast pleit Gino ervoor om de Vlaamse deelname uitvoerig te evalueren. Daar de organisatie tot op vandaag geen volwaardige deelname van de regios toelaat, vraagt Gino tenslotte om er bij de bevoegde instanties op aan te aandringen dit in de toekomst wel mogelijk te maken. De meerderheidspartijen hadden echter geen oren naar deze Vlaamse vraag en stemden de motie weg.

In de commissie werd de beleidsbrief welzijn afgehandeld. In een gesmaakte en kritische tussenkomst nam Helga Stevens het woord. Ze legde op heel wat onderwerpen puntsgewijs de klemtoon. Zo bracht ze het gebruik van dienstencheques in de kinderopvang onder de aandacht. Ze zette ook een boompje op over adoptie. Ze vroeg zich af hoe de grote verschillen in kostprijs van de verschillende adoptiebureaus te verklaren zijn. Ook omtrent een mogelijk uitbreidingsbeleid voor PAB vroeg Helga naar een stand van zaken. Minister Vanackere kwam inzake PAB evenwel niet verder dan wat vage verklaringen.

Mark Demesmaeker werkte zich deze week letterlijk in het zweet. Hij nam immers deel aan een studiereis van de commissie voor Buitenlands Beleid naar Oman en Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Tijdens het verblijf in Oman stonden contacten op de agenda met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Toerisme. In Dubai bracht de commissie een bezoek aan het parlement van de VAE en waren er gesprekken met de Kamer van Koophandel en de minister van Buitenlandse Handel. Tijdens dit onderhoud werd onder meer de situatie van de vrouw in de VAE besproken. Een opmerkelijk gesprek, vond Mark, vooral daar de minister van Buitenlandse Handel zelf een vrouw is.

In navolging van Jan Loones bekommert Piet De Bruyn zich over het lot van verdrukte volkeren. Na een confronterende Palestinareis in augustus ontving Piet woensdag twee Sahrawi-vrouwen en Jamal Zakari, van het Polisariofront in Brussel. De Sahrawi zijn een bedoeïenvolk in de Westelijke Sahara. In 1975 vielen Mauritanië en Marokko er binnen, waar ze de Sahrawi met geweld verdreven. De meesten vluchtten naar de Algerijnse woestijn. Sindsdien is het een verhaal van schendingen van mensenrechten door marteling, willekeurig moorden, aanrandingen, een 1800 km lange muur, ... Ondanks het Arrest van het Internationaal Hof van Justitie, dat het Sahrawi recht op zelfbeschikking bevestigt, en een wapenstilstand sinds 1991, is de internationale gemeenschap dit conflict vergeten waardoor de nieuwe generatie geweld als enige uitweg begint te zien. Piet zal dit vergeten conflict alvast in het Vlaams Parlement op de agenda brengen.

Kamer

In de commissie Financiën en Begroting startte woensdag de bespreking van de begroting 2009. Voor aanvang van de bespreking werd eerst het Rekenhof gehoord, dat zoals verwacht de vernietigende kritiek van de N-VA op de begroting bevestigde. Jan Jambon is van oordeel dat het géén zin heeft om wekenlang tijd en energie te steken een totaal ongeloofwaardige begroting. De andere Vlaamse oppositiepartijen (LDD, VB, SP-A en Groen!) delen dezelfde kritiek op de begroting. De gezamenlijke Vlaamse oppositie had dan ook afgesproken om niet deel te nemen aan de begrotingsbesprekingen. Dit was echter buiten de Franstalige zusterpartij van Groen!, Ecolo, gerekend. Blijkbaar werd Meyrem Almaci (Groen!) door Ecolo tot de orde geroepen en trok zij zich terug uit het oppositie-initiatief, met in haar zog Peter Vanvelthoven (SP.a). Reden van deze bocht was dat ze géén gezamenlijk initiatief met het Vlaams Belang wilden steunen. N-VA, LDD en VB hielden zich wel aan het oppositie-initiatief, verlieten de commissiezaal en zullen niet deelnemen aan de bespreking van de begroting van Leterme Un.

Deze week ondervroeg N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw minister van Institutionele Hervormingen Didier Reynders (MR) over de Gemeenschapsdialoog. Aanleiding was de nieuwe weigering van Vlaams minister Marino Keulen (Open Vld) om de drie burgemeesters te benoemen. Al moet worden gezegd dat de Vlaamse partijen de Franstaligen toch erg ver tegemoetkomen. Open Vld heeft bij monde van minister Keulen eigenlijk het juridische pad verlaten door te zeggen dat de benoeming er wel kan komen, als de burgemeesters hun gedrag beteren. Iemand die twee keer door het rood licht rijdt en belooft het de derde keer niet te doen, kan blijkbaar worden gepardonneerd. Een eigenaardige logica. Concreet vroeg Bart of de sfeer nog altijd goed was en hoe Reynders zijn rol als federaal minister, die moet toezien op de naleving van het regeerakkoord inzake staatshervorming, combineert met zijn rol als partijvoorzitter en feitelijke leider van de Franstaligen in hun verzet tegen die staatshervorming. Reynders bleef op de vlakte en herhaalde nogmaals dat de federale regering geen deel uitmaakt van de dialoog, maar er hoogstens waarnemer van is. Voor Bart is het duidelijk: de federale regering trekt zich er niets van aan en desolidariseert zich van de dialoog. Wat de uitvoering van het regeerakkoord inzake de staatshervorming betreft, mogen wij dus verwachten wat zeer waarschijnlijk is, met name niets.

Het federaal parket breidde donderdag een vervolg aan het onderzoek naar de terreuractiviteiten van Abdelkader Belliraj. Deze voormalige informant van de staatsveiligheid werd begin dit jaar gearresteerd en uitgeleverd aan Marokko op verdenking van terrorisme en moord. In dit dossier werden bij 12 huiszoekingen in Aarlen, Tongeren en Brussel 11 verdachten gearresteerd. Zeven daarvan worden waarschijnlijk uitgeleverd aan Marokko. Flor Van Noppen ondervroeg tijdens de plenaire vergadering minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) over deze nieuwe ontwikkelingen. Uit het antwoord van de minister blijkt dat Marokko al maanden om de arrestatie en de uitlevering van de 7 vroeg. Waarom het parket zo lang gewacht heeft om dit ook effectief te doen, zei de minister niet. De aanslagen in India bewijzen dat het moslimterrorisme nog lang niet dood is. Met Brussel als mogelijk doelwit blijft ook hier waakzaamheid geboden. De strijd tegen het terrorisme vraagt een coherente aanpak en een goedwerkende staatsveiligheid. Flor blijft het beleid van de betrokken ministers dan ook op de voet volgen.

Volgens het Koninklijk Besluit over de vaststelling van erkenningsnormen voor kinderzorgprogrammas, moesten de pediatrieafdelingen in Belgische ziekenhuizen vanaf 1 januari 2008 in totaal 3 pediaters in dienst hebben. Voormalig minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) ging echter verder, en besloot dat alle ziekenhuizen tegen 1 januari 2010 over 4 pediaters moeten beschikken. Els De Rammelaere ondervroeg huidig minister Laurette Onkelinx (PS) over deze, voor kleinere ziekenhuizen onrealistische, regelgeving. De Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen vroeg al eerder om deze verplichting te schrappen. De vacatures voor pediaters raken immers niet ingevuld, waardoor vele pediatrieafdelingen niet voldoen aan de wettelijke normen en dreigen te worden gesloten. Els vroeg of de minister zou overwegen om de regeling te schrappen. Onkelinx antwoordde dat momenteel twee studies de demografie van de pediaters én de werkelijke nood aan ziekenhuispediaters onder de loep nemen. Tot het resultaat van die studies gekend is, zal de verplichte regelgeving worden uitgesteld. Els volgt dit dossier verder op.

In de commissie Infrastructuur stelde Peter Luykx een vraag over de ongevallen die motorrijders veroorzaken bij inhaalmanoeuvres in een file of bij stilstaand verkeer. Naast het lichamelijke leed gaan dergelijke ongevallen vaak gepaard met nog meer fileleed. Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) kon geen exact cijfer plakken op het aantal ongevallen, maar een studie uit 2005 toonde aan dat 2,2 % van de ongevallen met motorrijders te wijten zijn aan deze problematiek. Het verkeersreglement bevat geen uitdrukkelijke bepalingen over de toelating voor motoren om tussen de autos in files te rijden of voorbij te steken. Peter wacht de initiatieven van de staatssecretaris af aangezien deze het thema op de agenda van de werkgroep Motorrijders van de federale politie zal plaatsen. Ook de sensibiliseringscampagne van het BIVV zou de automobilisten kunnen wijzen op de risicos van motors in de files.

Eén van de niet minder dan acht beleidsnotas die de revue passeert in de commissie Sociale Zaken, is die van de minister van Werk, Joëlle Milquet (cdH). Dat haar nota weer bol staat van de plannen in domeinen die niet tot haar bevoegdheden behoren, zal de trouwe lezer amper nog verbazen. In het werkgelegenheidsplan, een lijst van 150 maatregelen waarmee ze haar beleid gestalte wil geven, verwoordt Milquet haar ambities als volgt: Het gaat om niet meer of minder dan een echt pact voor werkgelegenheid dat we met de gewesten en de sociale partners moeten sluiten en om een echte collectieve, nationale strategie voor werkgelegenheid die wij samen moeten definiëren. Uiteraard zal Sarah Smeyers de minister daarover flink op de rooster leggen

Senaat

In de Senaat vroeg senator Louis Ide naar het discrete overleg dat zou plaatsvinden rond de numerus clausus. Minister Laurette Onkelinx (PS) antwoordde, bij monde van staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V), dat het overleg een initiatief was van de Franstalige minister van Onderwijs, Marie-Dominique Simonet (cdH). Louis legde niettemin de nadruk op het feit dat het uiterst belangrijk was dat de Vlaamse studenten geneeskunde bij dit overleg te betrekken. Zij hebben een standpunt dat grosso modo gedeeld wordt door alle artsensyndicaten en de N-VA Hun standpunt is verschillend van dat van de studentenverenigingen VVS-FEF, die al lang niet meer representatief zijn voor de studentenpopulatie. In een adem vroeg hij ook nog eens naar een stand van zaken in de ontwikkeling van een kadaster van medische beroepen. Tot zijn tevredenheid hoorde Louis dat minister Onkelinx de ontwikkeling ervan liet versnellen. Hij benadrukte ook meteen dat de gegevens hiervan openbaar dienen te zijn, zodat ook de parlementsleden deze kunnen controleren.

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be