Gemeente Breda

Breda gaat versneld riolen vervangen

Klik hier voor vergroting.

Waar nodig worden riolen in de stad in versneld tempo vervangen. Bredanaars met grondwateroverlast kunnen vanaf volgend jaar terecht bij een nieuw gemeentelijk loket. Ook krijgen particulieren mogelijkheden om samen met de gemeente een drainagesysteem aan te leggen. Verder wil Breda de riolen ontlasten door hemelwater anders af te voeren, bijvoorbeeld door dit te leiden naar vegetatiedaken en opvangvijvers. Dit zijn enkele punten uit het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP 2009-2013) waar burgemeester en wethouders mee hebben ingestemd en waarvoor zij 45 miljoen euro beschikbaar stellen.

De versnelde vervanging en vernieuwing zijn nodig, omdat de riolen in na-oorlogse wijken langzamerhand aan vervanging toe zijn. Ook zorgen de uitbreidende stad en de door klimaatverandering verhevigde regenval voor veel meer waterafvoer dan voorheen.
Door bewuster met hemelwater om te gaan en grondwater te reguleren wil het college de riolen ontlasten waardoor de noodzaak om dure ondergrondse investeringen te doen afneemt.
Ook zal het tempo van rioolinspecties worden opgeschroefd. Bovendien gaat de gemeente bij wegenprojecten standaard met ondergronds rijdende cameras het riool inspecteren.

De komende jaren worden in Boeimeer, Heuvel, Ulvenhout en Zandberg hemelwaterriolen aangelegd, eventueel in combinatie met opvangvijvers en infiltratievoorzieningen. Dit hemelwatersysteem houdt het schonere regenwater gescheiden van de vuilwaterriolen. Het is immers omslachtig om schoon regenwater ondergronds aan vuil water toe te voegen om het daarna op de rioolwaterzuivering van Nieuwveer met veel inspanning en kosten weer te reinigen.

Een extra prikkel om de toename van waterafvoer via riolen af te remmen is de Wet Gemeentelijke Watertaken. Perceelseigenaren moeten hemelwater voortaan zoveel mogelijk zelf verwerken op de plaats waar het valt Het is de bedoeling dat zij bij nieuw- en verbouw van het pand nog maar beperkt hemelwater op het openbaar riool mogen lozen. Hiervoor komen nieuwe regels.
Bij grondwateroverlast op particulier terrein gaat Breda experimenteren met de gezamenlijke aanleg van een drainagesysteem. De gemeente is het aanspreekpunt voor eventuele grondwateroverlast. Er komt in 2009 een (grond)waterloket waar Bredanaars terecht kunnen met vragen of klachten.

Het rioleringsplan is breder van opzet dan vorige edities, omdat de gemeente sinds 1 januari 2008 medeverantwoordelijk is voor opvang en afvoer van hemelwater en grondwater. Met dit rioleringsplan wil het college een gezond watersysteem (rioolstelsel, opvang hemelwater, grondwaterpeil) in de toekomst waarborgen, terwijl de rioolheffing voor burgers en bedrijven binnen de perken kan blijven. Het college legt dit plan op 9 december ter advisering voor aan de commissie milieu en mobiliteit.

Breda heeft ongeveer 1100 kilometer riool. Dat gaat gemiddeld zon 60 tot 80 jaar mee. De rioolheffing voor 2009 is in Breda 130,80 per huishouden. Het landelijk gemiddelde is 153.

Breda, 28 november 2008

Te downloaden:

* GRP versie 7 november 2008.pdf