Gemeente De Wolden
Zuidwolde,  28 november 2008

Persbericht


Symposium De Wolden sluit 10-jarig jubileum treffend af


'De gemeente De Wolden heeft een geweldig mooi gebied dat goud waard is'

"De Wolden is buitengewoon. En dat willen we weten. Toch is dit symposium geen ordinaire reclamestunt. Geen middagvullend programma Borstklopperij. Vieren, leren en verkennen. Dat willen we met u. Samen". Zo begon burgemeester Peter Snijders zijn openingstoespraak bij het Lustrumsymposium in het teken van 10 jaar De Wolden op woensdag 26 november jl. In een volle raadszaal genoten de bijna tweehonderd genodigden van een gevarieerd programma met het thema "De kracht van De Wolden, toen, nu en straks!".

Verder memoreerde burgemeester Snijders onder andere aan het politieke platform Zuidwest-Drenthe dat intensief, origineel en met succes heeft gestreden voor een nieuwe plattelandsgemeente tussen Meppel en Hoogeveen. Snijders besteedde ook aandacht aan ontwikkelingen binnen het gemeentebestuur en de organisatie; hij accentueerde bijvoorbeeld de groei naar een vitale gemeente met een goedlopend planning- en controlproces, een klantvriendelijke gemeentewinkel, een marktconform werkende buitendienst WoldWerk en een goede samenwerking met de veertien verenigingen voor dorpsbelangen. Aan het slot van de toespraak gaf de burgemeester aan dat de gemeente hard op weg is om haar toekomstvisie "Actief en betrokken" concreet te maken. Met vragen als wat voor profiel zou de gemeente willen hebben in de toekomst rondde hij zijn verhaal af.

Futurist en trendwatcher Marcel Bullinga gaf hiervoor verschillende antwoorden. Op inspirerende wijze nam hij het gezelschap mee de verre toekomst in. Vervolgens werd tijdens de beeldenstorm verkend wat in 2020 in is en wat dan uit in De Wolden. Futuristische filmpjes en fotomaterieel verrasten de aanwezigen, waarbij Bullinga de lachers op zijn hand kreeg.

Tijdens het rondetafelgesprek met de gasten Bart Muller van de Rabobank, burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf, Jan Dirk Pruim, griffier van Almere en Roel Wever, directeur van BMC, kwamen interessante leerpunten voor De Wolden naar voren. Over onze dienstverlening, de samenwerking met externe partners als verenigingen en bedrijven, het profiel voor raadsleden en het betrekken van burgers bij het bestuur.
De conclusie op de slotvraag hoe De Wolden zich kan onderscheiden luidde 'dit kan de gemeente vooral doen met het geweldige mooie gebied dat goud waard is en met haar kwalitatief kundige mensen die overal in de gemeente actief zijn'. Of zoals Jan Dirk Pruim verwoordde: 'Doorgaan op de kwaliteiten van de mensen, want die zijn er gezien de tienjarige ontwikkeling'.

Aan het einde van de middag overhandigde burgemeester Peter Snijders het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Hier kom ik weg' aan de voormalige burgemeester Sjoerd Kremer. Het symposium werd afgesloten met een feestelijke receptie.

///////////////////////////////