Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Motie Ormel c.s. inzake dierziekteoefening

27 november 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over de oefeningen en trainingen die LNV in 2008 heeft gedaan om paraat te zijn voor een uitbraak van een bestrijdingsplichtige dierziekte. In praktijksituaties is er adequaat gereageerd.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen

D i rectie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Geachte Voorzitter,

Bij deze wil ik u informeren over de uitvoering van de motie van het lid Ormel c.s. van 26 november 2002 (Kamerstukken II, 2002-2003, 28 474, nr. 4). In deze motie is de regering gevraagd om jaarlijks door middel van een praktijkoefening te toetsen in hoeverre de verschillende samenwerkende organisaties in de veterinaire infrastructuur paraat zijn voor een uitbraak van een bestrijdingsplichtige dierziekte. Tijdens de verschillende dierziekte-uitbraken en dreigingen van het afgelopen jaar, zoals de Aviaire Influenza (AI) dreiging begin 2008 en de Q-koorts en blauwtonguitbraken in de zomer en het najaar, is de paraatheid van mijn departement om zo adequaat mogelijk te kunnen reageren, hoog gebleken.

Naast de reactie op daadwerkelijke uitbraken vinden er zowel op beleids als op uitvoeringsniveau regelmatig opleidingen en evaluaties plaats. Medewerkers van mijn ministerie en de uitvoerende diensten, te weten de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Algemene Inspectiedienst (AID) en Dienst Regelingen (DR), nemen jaarlijks deel aan diverse oefeningen en opleidingen op het gebied van crisisbeheersing. Daarnaast houden de uitvoerende diensten zelfstandig of in gezamenlijkheid oefeningen, waarvan de evaluatieresultaten in draaiboeken worden verwerkt. Zo heeft er in februari jl. de oefening "Valentijn" plaatsgevonden. In deze oefening waarin een voedselveiligheidsincident beoefend werd, stond vooral de samenwerking tussen de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de VWA centraal. Als belangrijkste oefendoel werd de algehele crisisorganisatie van LNV beoefend. Daarnaast is er bij de VWA in het najaar een uitgebreide praktijkoefening voor dierziektedeskundigen georganiseerd. Tijdens deze, over meerdere dagen verspreide praktijksimulatie stond de dierziekte AI centraal. Daarnaast zijn er door de uitvoeringsorganisaties draaiboek- en paraatheidsoefeningen gehouden en heb ik met mijn ministerie deelgenomen aan de landelijke oefening Waterproef, van 3 t/m 7 november 2008.

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
VD. 2008/2364 27 november 2008

Motie Ormel c.s. inzake
dierziekteoefeningen

Datum Kenmerk Vervolgblad
27 november 2008 VD. 2008/2364 2

Ik zal u in dit kader blijven informeren over de inspanningen die door mijn ministerie worden gepleegd om de crisisparaatheid op peil te houden. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg