Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voorburg, 28 november 2008

Beperkte fusietoets kan keuzevrijheid garanderen

De Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs, is voorstander van een beperkte fusietoets in het onderwijs. Zo'n fusietoets, uitgevoerd door de NMa, moet alleen tot doel hebben de levensbeschouwelijke en didactische diversiteit van het onderwijsaanbod te garanderen. Daarmee is de keuzevrijheid van ouders en leerlingen gewaarborgd, ook als het onderwijs in bepaalde regio's onder slechts één bestuur valt.

Dat zegt de Besturenraad in reactie op de brief over de menselijke maat van de bewindslieden van OCW en LNV en het advies De bestuurlijke ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs van de Onderwijsraad. Wij zijn minder beducht voor bestuurlijke concentratie dan de bewindslieden en de Onderwijsraad. De brief en het advies gaan te veel mee in de redenering dat bestuurlijke schaalvergroting automatisch leidt tot minder keuzevrijheid voor de ouders. Veel fusies van onderwijsinstellingen zijn juist bedoeld om een gedifferentieerd onderwijsaanbod mogelijk te maken of in stand te houden. Waar het om gaat, is dat ouders en leerlingen voldoende keuze hebben uit scholen met diverse levensbeschouwelijke achtergronden en didactische uitgangspunten. Of die scholen onder één of meer besturen vallen, doet minder ter zake.

De Besturenraad waardeert de genuanceerde aandacht in de brief en het advies voor een gevarieerd onderwijsaanbod, keuzevrijheid van ouders en maatschappelijk draagvlak voor bestuur en school. Ook het pleidooi van de Onderwijsraad voor een "bestuurscultuur van bescheidenheid" en voor een bewustzijn bij onderwijsbesturen van "maatschappelijke verantwoordelijkheid en dienstbaarheid" delen wij. Bestuurlijke overmoed is nooit een goede grond voor fusies in het onderwijs. Naar onze waarneming is daarvan echter zelden sprake, al was het alleen maar doordat het interne toezicht in onderwijsinstellingen over het algemeen naar behoren functioneert. Ook ziet de Besturenraad dat onderwijsinstellingen die bestuurlijk op meer afstand van de ouders zijn komen te staan, serieus werk maken van nieuwe manieren om verantwoording af te leggen aan de ouders en de bredere maatschappelijke omgeving. Bovendien zijn er voldoende wettelijke mogelijkheden om de belangen van ouders op bestuurlijk vlak recht te doen.

De Besturenraad

De Besturenraad, het centrum voor bijzonder en christelijk onderwijs, vertegenwoordigt scholen bij overheden en instellingen, en verleent diensten rondom de thema's onderwijs & identiteit, financiën, personeel & organisatie, huisvesting, communicatie & kwaliteit en maatschappelijk draagvlak. Bij de Besturenraad zijn 650 besturen aangesloten, met zo'n 2.250 scholen en ruim 800.000 leerlingen, deelnemers en studenten, in de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, en hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.