Ingezonden persbericht


Lelystad, 17 november 2008

Archeologisch spreekuur bij Nieuw Land op 28 november.

Op vrijdag 28 november kunt u weer in Nieuw Land terecht voor het gratis toegankelijke archeologisch spreekuur. Dick Velthuizen, archeoloog van Nieuw Land zal, bijgestaan door leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, de meegebrachte voorwerpen determineren. Als de aanwezige deskundigen geen raad weten met een vondst, zullen zij hun uiterste best doen om de mensen door te verwijzen naar specialisten. Ook kan het voorwerp tijdelijk worden achtergelaten, zodat de archeoloog op zoek kan gaan naar een specialist binnen het vakgebied.

Tijdens het archeologisch spreekuur van 31 oktober kreeg archeoloog Dick Velthuizen onbewerkt vuursteen, een porseleinen poppenkopje en een verzameling recente aardewerk schaaltjes onder ogen. Naast deze voorwerpen is een bijzonder sierlijk stukje bot gevonden op het opgespoten vogeleiland De Kreupel in het IJsselmeer. Dit stukje bot blijkt een Furcula te zijn, een borstbeen van een recent overleden eendensoort. Nieuwe vondsten blijven welkom!

Het archeologische spreekuur wordt elke laatste vrijdag van de maand gehouden van 13.00 tot 16.30 uur in Nieuw Land te Lelystad (behalve in de maand december). Bezoekers kunnen zich 's middags melden bij de receptie. Men wordt dan verwezen naar de archeologische werkruimte, waar een deskundige u te woord zal staan. Het is geen archeologische variant van "Tussen kunst en kitsch". Met andere woorden: de voorwerpen worden niet getaxeerd.

Meent u dus ook een bijzondere scherf of ander archeologisch voorwerp, gevonden in Flevoland, in uw bezit te hebben, aarzel dan niet en kom er mee naar Nieuw Land. Adres: Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad.

Kijk voor informatie over Nieuw Land op onze website: www.nieuwlanderfgoed.nl.