Universiteit Leiden

Persbericht Universiteit Leiden
26 november 2008

Mensenrechten krijgen na 60 jaar vaste plaats in burgerlijk recht

Dit komt door de opkomst van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, zo zal Alex Geert Castermans, hoogleraar Burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden, vrijdag 28 november in zijn oratie betogen. Veranderde maatstaven, zelfopgelegde verplichtingen en bilaterale afspraken zorgen voor deze rechtsontwikkeling.

10 december is het 60 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd aangenomen. In dezelfde tijd is in Nederland een begin gemaakt met een nieuw burgerlijk wetboek, dat eerst en vooral de rechtsverhoudingen tussen burgers regelt. Maar tussen beide projecten was geen enkele wisselwerking. Dat is lange tijd zo gebleven. Onderbelicht bleef dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de burger een richtsnoer biedt voor zijn handelen tegenover medeburgers.

Dit is aan het veranderen door de opkomst van het maatschappelijk verantwoord en duurzaam produceren en inkopen, zo betoogt prof.mr. Alex Geert Castermans in zijn oratie. Bedrijven rekenen de mensenrechten meer en meer tot hun corporate values en eisen steeds vaker van hun toeleveranciers dat er geen sprake is van bijvoorbeeld kinderarbeid. Hij signaleert - en omarmt - belangrijke nieuwe ontwikkelingen in het burgerlijk recht, onder invloed van verschuivende maatstaven en afspraken over maatschappelijk verantwoord produceren en inkopen bij ondernemingen en overheden.

Deze ontwikkeling betekent ook dat de burger een steeds belangrijker rol toegespeeld krijgt bij het verwezenlijken van mensenrechten. Daarmee is de ontwikkeling van belang voor de discussie rond het Handvest verantwoordelijk burgerschap, dit jaar aangekondigd in de Troonrede. De Universele Verklaring blijft actueel voor het invullen van het begrip verantwoordelijk burgerschap.

Alex Geert Castermans werd in 2007 benoemd tot hoogleraar Burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden. Van 2004 tot 2008 was hij voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. Daarvoor was hij vanaf 1992 advocaat en vanaf 1998 partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag, het kantoor van de landsadvocaat, in de secties arbeids- en ambtenarenrecht en cassatie. Castermans promoveerde in 1992 aan de Universiteit Leiden.

De oratie van Alex Geert Castermans sluit aan bij drie actuele zaken:
* Zestig jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
* Het Handvest Verantwoordelijk Burgerschap (Ministerie van Binnenlandse Zaken), aangekondigd in de Troonrede 2008.
* Zie ook het interview hierover met Minister Guusje Ter Horst in de Volkskrant van 18 november.
* De discussie rond duurzaam inkopen bij de overheid. Zie Dossier Duurzaam inkopen (Ministerie van VROM).
* 14 november stelde CDA-kamerlid Spies hier kamervragen over.
*

* Oratie prof.mr. Alex Geert Castermans

* Titel: de burger in het burgerlijk recht
* Vrijdag 28 november, 16.00 uur

* Academiegebouw, Universiteit Leiden, Rapenburg 73 te Leiden
* Aanmelden voor de oratie Lees ook het interview met Alex Geert Castermans in de Leidse Universitaire Nieuwsbrief
---
Voor de redactie:
Meer informatie: wetenschapsredactie Universiteit Leiden, 071-527 3282/4691 wetenschap@ics.leidenuniv.nl