Ingezonden persbericht


Professionals renoveren groener dan consumenten
Consumenten investeren eerder in huidige woning dan dat ze verhuizen

Rotterdam - 27 november 2008. Professionals (kleine aannemers B&U, klusbedrijven en installateurs) kiezen bij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden eerder voor een milieubewust/ groen merk dan consumenten (huurders en kopers). Verder kiezen consumenten in de huidige tijd ervoor te investeren in hun eigen woning in plaats van te verhuizen naar een nieuwe/ andere woning. Dit alles blijkt uit de eerste resultaten van de Renovatie Monitor 2008, een onderzoek door USP uitgevoerd in opdracht van BouwKennis onder ruim 1.800 consumenten, ruim 400 professionals en meer dan 100 woningcorporaties.

Professionals kiezen eerder voor milieubewust merk dan consumenten

Uit de Renovatie Monitor 2008 blijkt dat professionals (aannemers B&U kleiner dan 10 werknemers, klusbedrijven en installateurs) bij renovatie- en onderhoudsklussen eerder gebruik maken van een milieubewust/ groen merk dan dat consumenten dat doen. De helft van de professionals (50%) geeft namelijk aan het eens te zijn met de stelling 'Ik kies bij het renoveren eerder voor een milieubewust/ groen merk dan een merk dat dit niet is'. Bij consumenten daarentegen geeft slechts een kwart van de woningeigenaren (25%) en één op de vijf huurders (19%) aan het met deze stelling eens te zijn. Een mogelijke reden voor dit verschil kan gelegen zijn in het bewustzijn en de kosten: professionals zijn dagelijks bezig met vooral renovatie- en onderhoudsactiviteiten en zien daardoor meer het belang in van duurzaam/ milieubewust bouwen dan consumenten. Consumenten kijken eerder naar de eigen belangen en dan met name de kosten. Zo zegt bijvoorbeeld driekwart (76%) van de ervaren klussers met een koopwoning dat zij de klus met name zelf doen omdat dat goedkoper is dan uitbesteden.

©2008 USP MARKETING CONSULTANCY BV

Ondanks economische crisis blijven consumenten in eigen woning investeren

De onzekere neergaande conjunctuur heeft de helft van de woningeigenaren (49%) er niet van weerhouden om bepaalde klussen uit te voeren. Wat wel een gevolg is van de huidige economische crisis is al veel besproken: mensen zijn minder geneigd te verhuizen. Dit blijkt ook uit de Renovatie Monitor: indien men ontevreden is over de huidige woning dan zal 44% van de woningeigenaren en 24% van de huurders eerder hun eigen woning opknappen dan dat men gaat verhuizen. Een belangrijke reden voor deze keuze is dat men verwacht bij een aantrekkende woningmarkt de kosten van de renovatie weer terug te verdienen door middel van de waardestijging van de woning. Dus hoewel woningeigenaren minder snel zullen gaan verhuizen, zullen zij wel eerder gaan investeren in hun huidige woning.

De komende tijd zal dus veel meer aandacht gaan naar de zelf-klussende huurders (o.a. onder invloed van het ZAV beleid (zelf aangebrachte veranderingen) en woningeigenaren, alsmede de woningbezitters die de op handen zijnde klussen door anderen laten uitvoeren en de woningcorporaties. De Renovatie Monitor 2008 geeft o.a. inzicht voor een groot aantal productgroepen in het beslissingsproces van deze belangrijker wordende groepen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
USP Marketing Consultancy
drs. Henri Busker
Projectmanager Ruwbouw en GWW
Telefoon: 010-2066900
E-mail: busker@usp-mc.nl
Internet : www.usp-mc.nl

Of

BouwKennis
drs. Jacco Ridderhof/ Maurice van Dijk B. Ec.
Commercieel directeur/ account manager
Telefoon : 010-2066996
E-mail : ridderhof@bouwkennis.nl/ vandijk@bouwkennis.nl Internet : www.bouwkennis.nl

Technische verantwoording en achtergrondinformatie Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn in oktober en november 410 telefonische enquêtes afgenomen onder kleine aannemers B&U, klusbedrijven en installateurs en ruim 100 telefonische enquêtes onder woningcorporaties. Daarnaast zijn 1.833 consumenten benaderd uit DeelUwMening.nl, het consumentenpanel van USP Marketing Consultancy. Het volledige onderzoeksrapport is binnenkort bij BouwKennis te verkrijgen.


---- --