Ver. Beleggers Duurzame Ontwikkeling

Duurzame beleggingsproducten voor iedereen binnen handbereik

27/11/2008

De vraag naar duurzame financiële producten neemt toe. Het aanbod ook. Duidelijk is dat niet alle aanbieders dezelfde criteria hanteren en dat niet alle particulieren dezelfde invulling geven aan duurzaamheid. De VBDO pikte dit signaal op en heeft op de website www.goed-geld.nl met De Goed Geldwijzer een tool ontwikkeld waarmee de particuliere belegger op basis van eigen criteria een shortlist krijgt van de vijf beleggingsproducten die het meest bij hem passen.

De Goed-Geldwijzer bestaat uit tien vragen, verdeeld over vier categorieën: algemene duurzaamheidscriteria, milieucriteria, sociale criteria en economische criteria. Na beantwoording heeft de belegger een overzicht van de beschikbare duurzame financiële producten die bij zijn wensen passen. Aanleiding voor de Goed Geldwijzer waren vragen van particuliere beleggers over wat `duurzame' beleggingen zijn.

Duurzame beleggingsfondsen hebben beleid geformuleerd op een groot aantal onderwerpen. Dit beleid bepaald hoe de portefeuille wordt samengesteld. Keuzes zijn gebaseerd op het uitsluiten van een aantal controversiële praktijken en het stimuleren van of selecteren op positieve criteria. Alle opgenomen fondsen hebben de European Transparency Guidelines getekend. Deze guidelines zijn ontwikkeld door Eurosif, het European Social Investment Forum (de Europese variant van de VBDO). Eurosif heeft een speciaal logo ontwikkeld waarmee consumenten voortaan kunnen zien welke beleggingsfondsen zich aan deze European SRI Transparency Guidelines gecommitteerd hebben. De Guidelines zijn in 2004 ontwikkeld en afgeleid van de Transparantie Richtlijnen die de VBDO al eerder opstelde.

De ondertekenaars van de Transparency Guidelines tonen aan dat zij open, eerlijke, accurate en up to date informatie verschaffen aan hun stakeholders. Informatie waarmee vooral consumenten kunnen zien hoe en wat duurzaam beleggen voor de hele organisatie betekend en voor de verschillende fondsen in het bijzonder. Met dit logo kan de duurzame belegger in een oogopslag zien of een fonds transparant over het duurzaamheidsbeleid is of niet. Om de particuliere belegger verder op weg te helpen wordt deze informatie ook gebruikt in de Goed Geldwijzer.