Ver. Beleggers Duurzame Ontwikkeling

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij beleggingsbeslissingen

28/11/2008

De VBDO verstuurde onlangs de enquête onder 1400 particuliere leden als een van de drie onderdelen van het onderzoek. Ruim een kwart van de ontvangers vulde de vragen in. ,,Uit die grote hoeveelheid deelnemers concluderen wij dat onze leden veranderingen willen. Dat blijkt vooral uit de antwoorden op de open vraag naar de reden van de financiële crisis,'' stelt VBDO-onderzoeker Ernst van Weperen.

`Hebzucht' staat bij de antwoorden met grote voorsprong op één (122 keer genoemd). Verder gaat het vooral om het `graaien door weinigen ten koste van velen en Moeder Aarde'. De Verenigde Staten, de bakermat van deze cultuur, staat met 55 stemmen op de tweede plaats. Gebrek aan toezicht (doorgeschoten deregulering) en het korte termijn denken (ook onder consumenten) staan ieder met 45 stemmen op de gedeelde derde plek. Falende managers bij financiële instellingen werden slechts vijftien keer genoemd. Wel is er veel kritiek op de wildgroei van onbegrijpelijke en risicovolle producten die werden verkocht. Het is velen ook een doorn in het oog dat dit mogelijk was. 89 procent van de ondervraagden belegt duurzaam. Tweederde doet dat om bij te dragen aan een betere wereld in combinatie met een goed rendement. Vier procent van de duurzame beleggers gelooft dat duurzaam beleggen risicovoller is dan regulier beleggen. Maar liefst 95 procent van de ondervraagden meent dat duurzaamheid een groter rol moet spelen bij het aanpassen van het financiële stelsel. Voor tweederde van de ondervraagden zal duurzaamheid in de toekomst een nog grotere rol gaan spelen bij hun beleggingsbeslissingen.

Naast de enquête deed de VBDO ook een quick scan naar de vraag of er het afgelopen jaar rendementsverschil was tussen regulier en duurzaam beleggen. Hiervoor werden twintig duurzame en twintig conventionele aandelenfondsen nader bekeken. De rendementsverschillen blijken verwaarloosbaar. Bij een vergelijkbaar financieel rendement verdient duurzaam beleggen de voorkeur vanwege de extra sociale- en milieuvoordelen die duurzaam beleggen heeft, aldus de VBDO.

Tot slot ondervroeg de VBDO vier experts uit de financiële wereld over welke rol zij zien voor `duurzaamheid' bij de aanpak van de financiële crisis. De vier verwachten dat duurzame bedrijven sterker uit de crisis zullen komen. Voor de financiële wereld pleiten ze voor meer aandacht voor corporate governance, ethiek, transparantie en langere termijn denken en handelen. En eigenlijk vinden ze dat er wereldwijd een onafhankelijke instelling moet komen die markten reguleert en zorgt voor een `level playing field'. `Een mondiale crisis vraagt om een mondiale oplossing'. De haalbaarheid van deze wens schatten ze echter heel laag in. Het onderzoek onder de naam `Duurzaamheid, `nu even niet' of `juist nu', werd gefinancierd door de ASN Bank.

Op de Dag(en) van de Belegger op 28 en 29 november presenteert de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) het onderzoek. Daar staat de VBDO samen met acht duurzame partijen in de `VBDO - Duurzame Stand.' Partners van de VBDO op deze dag zijn de ASN Bank, AXA-IM, F&C, Fortis, ING Bank, KPMG, Oikocredit en Triodos Bank. Deze samenwerking is uniek en onderstreept nogmaals dat `duurzaamheid' een groeiende belangstelling kent.

Klik hier voor het onderzoek. Zie het origineel