Waterschap Veluwe


Visie Koningsbeek

20 November 2008 is er door de gemeente Apeldoorn een inloopavond gehouden voor buurtbewoners/belangstellenden over de visie Koningsbeek. Deze avond werd gehouden in basisschool De Rank, in de wijk Kerschoten. Namens het waterschap was de heer Rudy ten Tusscher aanwezig. De inloopavond werd zeer goed bezocht en de reacties waren overwegend zeer positief.

De Koningsbeek ligt ten noorden van Apeldoorn en heeft zijn bron liggen in het paleispark Het Loo. Tal van sprengen geven voeding aan de beek. Door grondwaterontrekking is de afvoer de afgelopen 30 jaar fors verminderd. De beek valt hierdoor regelmatig droog. Daarnaast is de loop van de beek niet natuurlijk meer. Op het bedrijventerrein Stadhoudersmolen ligt de beek gedeeltelijk ondergronds. De beek loopt over het terrein van de rwzi en stroomt uit in de Grift.

De Visie Koningsbeek is een uitwerking van het Waterplan Apeldoorn. Hierin staat het herstel van ongeveer 40km beken centraal. Gemeente en waterschap werken hierin nauw samen. Doel voor de Koningsbeek is de natuurlijke loop weer zo goed mogelijk te herstellen, te toegankelijkheid van de beek te verbeteren en de watervoerendheid te vergroten. De visie moet nog uitgewerkt worden in een concreet herstelplan. Eind 2009 moet de uitvoering van start gaan.

Klik hier (pdf) voor de visie Koningsbeek. Zie het origineel