Vereniging Eigen Huis: Gemeentelijke woonlasten 2009 boven inflatie

28/11/2008 08:00

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: Gemeentelijke woonlasten volgend jaar net boven inflatie

Uitschieters OZB tot +25%, Afvalstoffenheffing +12%, Rioolrecht +156%

Amersfoort, 28 november 2008

De gemeentelijke woonlasten stijgen volgend jaar met gemiddeld 3,2%. Die stijging is iets boven de verwachte inflatie van 2,8%. Sommige gemeenten wijken sterk af van het gematigde beeld. Zo betaalt een gemiddelde woningeigenaar in de gemeente Drimmelen volgend jaar 25% meer OZB en een gezin in Best bijna 11% meer voor het ophalen van het huisvuil. Onbetwiste topper is de gemeente Rhenen, waar een alleenstaande door een wijziging van de tariefsopbouw volgend jaar 156% meer aan rioolheffing kwijt is. Dit blijkt uit een representatieve steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 101 gemeenten naar de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten in 2009.

Drimmelen hoogste stijger

De hoogste procentuele stijging van de gemeentelijke woonlasten komt voor rekening van huiseigenaren in de gemeente Drimmelen. Hier schiet de kosten voor

eenpersoonshuishoudens volgend jaar met bijna 17% omhoog. De OZB stijgt in deze gemeente met gemiddeld 25%, de afvalstoffenheffing met bijna 12% en het rioolrecht met 13%.

Fors verschil in woonlasten

Het onderzoek laat ook zien dat de woonlasten in euro's per gemeente sterk verschillen. Gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde betaalt een huiseigenaar in Koggenland 83 euro aan OZB terwijl een huiseigenaar in Bunnik gemiddeld 412 euro belasting aftikt. Het onderzoek brengt ook bij de afvalstoffenheffing en rioolrechten grote verschillen aan het licht. Meerpersoonshuishoudens (gezinnen) betalen in Rijswijk 53 euro en in Liesveld maar liefst 300 euro aan rioolrecht. Voor de het ophalen van het huisvuil betaalt een meerpersoonshuishouden in Zevenaar 108 euro, terwijl eenzelfde gezin in Rijswijk daar maar liefst 388 euro voor moet afrekenen. Beide heffingen mogen overigens niet meer dan kostendekkend zijn.

Gematigde stijging kosten ophalen huisvuil

De steekproef onder 101 gemeenten laat een landelijk zeer gematigde stijging van de afvalstoffenheffing zien. Deze loopt uiteen van 0,1% voor eenpersoons- tot 0,4% voor meerpersoonshuishoudens. De stijging van het rioolrecht is forser: gemiddeld loopt deze rekening voor eenpersoonshuishoudens volgend jaar op met 7,1% en voor gezinnen met 5,7%.

Minder blijkt ook mogelijk

Er zijn ook gemeenten waar de woonlasten dalen. Zij laten zien dat een jaarlijkse stijging niet altijd nodig of vanzelfsprekend is. In Hilversum zijn huiseigenaren volgend jaar ruim 4% minder aan de gemeente kwijt, hoewel de oorzaak hier een inmiddels bekend verschijnsel is: Hilversum laat de afvalstoffenheffing het ene jaar fors dalen om het jaar daarop weer een flinke verhoging in te voeren. Lichte woonlastendalingen van rond de 1% komen verder voor in de gemeenten Rijssen-Holten, Aalten, Dantumadeel en St. Michielsgestel.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.eigenhuis.nl/steekproefwoonlasten2009

http://www.veh.nl