Ingezonden persbericht


Persbericht

Online netwerken populair bij cybercriminelen
G DATA geeft simpele tips om veilig online te netwerken

Amsterdam, 28 november 2008 - Online netwerken als Hyves, LinkedIn en Facebook worden steeds populairder. Niet alleen het aantal gebruikers groeit, ze zijn ook vaker doelwit van cybercriminelen. De criminelen hebben uiteenlopende doelen: van het besmetten van computers met virussen tot het versturen van spam en phishingmails en het achterhalen van persoonlijke informatie. Netwerksites maken het hen vaak gemakkelijk: door de onderverdeling in gemeenschappen kunnen spammers bijvoorbeeld doelgerichte mails versturen.

Criminelen gebruiken sociale netwerken om persoonlijke informatie van gebruikers te achterhalen. Ze lokken netwerkers naar speciaal ontwikkelde websites om persoonlijke gegevens te stelen zoals inloggegevens van bijvoorbeeld bankrekeningen. Ook 'klassieke' gegevens als telefoonnummers, emailadressen en geboortedata worden verkocht aan bijvoorbeeld buitenlandse callcenters. Uit onderzoek van G DATA blijkt dat de marktprijs voor dergelijke informatie 40 euro per 500MB aan ongeordende data bedraagt.

Gelukkig kun je volgens G DATA veel doen om de risico's zo klein mogelijk te houden:
· Plaats alleen informatie op een sociaal netwerk die je ook op een advertentiebord in de supermarkt zou prikken.
· Hou je antivirusprogramma, besturingssysteem en internetbrowser up to date. Hiermee dicht je beveiligingsgaten en is je bescherming tegen virussen up-to-date.
· Maak je persoonlijke informatie alleen toegankelijk voor mensen die je vertrouwt. Kwaadwillende personen kunnen anders via zoekmachines makkelijk bij je persoonlijke gegevens komen.
· Gebruik je gezonde verstand bij verzoeken van onbekenden die 'vrienden' met je willen worden. Dit kunnen handelaren in gestolen informatie zijn op zoek naar gegevens om door te verkopen.
· Reageer nooit op verzoeken om wachtwoorden, rekeningnummers, pincodes of andere persoonlijke informatie prijs te geven - zeker niet als gedreigd wordt om je account te verwijderen.
· Vermijd wachtwoorden die gemakkelijk te achterhalen zijn, zoals namen en geboortedata. Het beste is om een combinatie van letters en cijfers te kiezen die niet in een woordenboek te vinden is.
· Gebruik voor elk sociaal netwerk een ander wachtwoord.

Over G DATA Security
G DATA Security is een specialist in internetbeveiliging en een pionier op het gebied van virusbescherming. G DATA ontwikkelde ruim 20 jaar geleden al zijn eerste antivirusprogramma. Geen enkele andere Europese beveiligingsleverancier heeft de afgelopen vijf jaar meer nationale en internationale testoverwinningen geboekt dan G DATA. Zo won G DATA in 2007 en 2008 in Nederland onder meer tests van de Consumentenbond (Beste Koop) en van computerblad PCM (Beste Koop en Beste Product).

Als kwaliteitsleider combineert G DATA de beste beveiligingstechnologieën ter wereld in zijn producten. Voorbeelden hiervan zijn de DoubleScan-technologie met twee onafhankelijke virusscanners of de real time beveiliging van het OutbreakShield. De productportfolio van G DATA Security omvat beveiligingsoplossingen voor eindgebruikers, middelgrote en grote ondernemingen. G DATA beveiligingsoplossingen zijn beschikbaar in de VS, Japan, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada, Polen, Korea, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Luxemburg. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl

Voor meer informatie neem contact op met:

Edelman
Eva Rijser
T 020 30 10 980
E eva.rijser@edelman.com

G DATA
Thorsten Urbanski
T +49 (0) 234 9762-239
E Thorsten.urbanski@gdata.de