European Union



Brussel, 28 november 2008

Breedband: Kloof tussen landen in Europa die het best presteren en de achterblijvers wordt kleiner

Volgens een vandaag door de Europese Commissie gepubliceerd verslag blijft breedbandpenetratie in Europa groeien, van 18,2% in juli 2007 tot 21,7% in juli 2008, Uit dit verslag blijkt tevens dat de kloof tussen EU-landen nauwer wordt, van 28,4 procentpunten in juli 2007 tot 27,7 in juli van dit jaar. Met 17 miljoen nieuwe vaste breedbandlijnen breidt het hoge snelheidsinternet in de EU zich verder en sneller uit terwijl ook mobiele breedband steeds meer ingang begint te vinden met een penetratie van 6,9%. Driekwart van de breedbandlijnen in de EU bieden downloadsnelheden van 2 miljoen bits per seconde (Mbps) en meer, een snelheid waarmee bijvoorbeeld televisie over het internet kan worden uitgezonden.

"Breedband blijft sterke groeicijfers vertonen en de top EU-landen blijven bovenaan de wereld ranglijst staan" aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Telecom. "Ik ben ook blij dat andere landen in Europa een inhaalslag maken. In het kader van het deze week door de Commissie voorgestelde Europees economisch herstelplan zijn wij van plan nog eens 1 miljard EU-middelen uit te trekken voor infrastructuur voor het hogesnelheidsinternet. Ik ga ervan uit dat deze aanvullende maatregelen vergezeld van een sterke beleidsnadruk op doelmatige concurrentie en verdere opening van de markt het pad zullen effenen voor "breedband voor iedereen" tegen 2010 en voor "het hoge snelheidsinternet voor iedereen" tegen 2015.

Uit nieuwe, vandaag door de Europese Commissie bekendgemaakte cijfers komt naar voren dat ondanks de lagere vooruitzichten wat betreft de groei van de economie in het algemeen, de groei van breedband zich het afgelopen jaar in de hele EU heeft voortgezet, met een stijging van 19,23% tussen juli 2008 en juli 2007. Op 1 juli 2008 waren er meer dan 107 miljoen vast breedbandlijnen in de EU waarvan 17 miljoen nieuwe lijnen sedert juli 2007. Het groeipercentage was het hoogst in Malta (6,7 lijnen per 100 inwoners), Duitsland (5,1 per 100 inwoners) en Cyprus (4,9 per 100 inwoners) en het laagst in Finland (1,9 per 100 inwoners) en Portugal (1,0 per 100 inwoners).

Denemarken en Nederland blijven over het algemeen de wereldranglijst aanvoeren op het gebied van breedband met een penetratie van meer dan 35%. Negen EU-landen (Denemarken, Nederland, Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, België, Frankrijk, en Duitsland) staan op die ranglijst boven de Verenigde Staten dat volgens OESO statistieken van juni 2008 een penetratiegraad van 25% kent.

De kloof tussen de hoogste breedbandpenetratiegraad (Denemarken 37,2%) en de laagste (Bulgarije 9,5%) blijft aanzienlijk maar wordt voor de eerste maal kleiner (de penetratie in Denemarken was 34,1% in juli 2007 terwijl deze in Bulgarije 5,7% was). De kloof kan hoofdzakelijk worden verklaard uit het gebrek aan mededinging en gebrekkige regelgeving. Terwijl het marktaandeel van gevestigde exploitanten van vaste breedbandlijnen zich bijvoorbeeld begint te stabiliseren rond de 45%, is dit in sommige landen (Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk, Ierland, Litouwen, Roemenië en Spanje) sinds juli 2007 gestegen. Voor de voornaamste obstakels voor de groei van breedband moet een oplossing worden gezocht door middel van de hervorming van de EU-telecomvoorschriften die momenteel besproken wordt door het Europees Parlement en de Raad van ministers. (MEMO/08/739).

De Commissie heeft tevens de eerste cijfers bekendgemaakt over de snelheden van vaste breedbandaansluitingen, die een belangrijke indicator zijn in een op kennis gebaseerde maatschappij. 74,8% van de lijnen in kwestie in de EU heeft een snelheid van rond de 2 Mbps en daarboven: voor 62% ligt de snelheid tussen 2 en 10 Mbps, en voor 12,8% ligt deze boven de 10 Mbps. Datatransmissiesysteem met hogere snelheden bieden de klanten over het algemeen meer en betere keuze tegen een lagere prijs per megabit. Bijzonder snelle verbindingen (tot 100 Mbps of daarboven) bijvoorbeeld via glasvezelnet, bestrijken slechts 1,4% van de Europese internetabonnees.

Digitale abonneelijn (DSL) is de voornaamste EU-breedbandtechnologie met bijna 86 miljoen lijnen. De groei van DSL neemt echter snel af en laat een daling zien van 10,9% vergeleken met juli 2007. Daarvan konden andere vaste breedbandtechnologieën zoals kabel, glasvezel aan huis (fibre to the home (FTTH), en draadloze aansluitnetten profiteren.

Een voorbeeld van de groeiende op infrastructuur gebaseerde concurrentie zijn de op het ontbundelde aansluitnet gebaseerde producten die een sterke groei blijven vertonen, hoofdzakelijk als gevolg van de geslaagde regelgeving van de afgelopen paar jaar. 65,3% van alle DSL-lijnen van alternatieve exploitanten (24,7 miljoen lijnen) zijn hetzij volledig hetzij gedeeltelijk ontbundeld terwijl dit in juli 2007 45,4% was. Dit gaat ten koste van belangrijke soorten wholesale-toegang voor alternatieve exploitanten; hun aandeel van bitstroomtoegang (5,9 miljoen lijnen) en de wederverkoop (6,9 miljoen lijnen) blijft achteruitgaan.

Andere cijfers die voor het eerst bekend zijn gemaakt laten zien dat op breedband gebaseerde mobiele technologieën zoals 3G en datadiensten via datakaarten in een aantal lidstaten ingang beginnen te vinden. Denemarken, Griekenland, Duitsland, Italië, Slovenië en Spanje melden een penetratiegraad van mobiele breedband van meer dan 10%. Op 1 juli 1008 waren er 34 miljoen breedbandabonnees in de EU (met uitzondering van Frankrijk, Nederland en het VK die hierover geen informatie hadden verstrekt). Het mobiele penetratiepercentage, dat de verhouding laat zien van de totale bevolking die actief gebruik maakt van mobiele breedband loopt uiteen van minder dan 1% (België en Cyprus) tot bijna 20% (Spanje). Het EU-gemiddelde bedraagt 6,9%. Het aantal breedbandaansluitingen dat alleen gebruik maakt van specifieke datakaarten /modems/sticks, om mobiel te internetten via een laptop is aanzienlijk lager (ongeveer 2 à 3%).

Achtergrond:

De beschikbaarheid van breedband is een belangrijke indicator van de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologieën. Tweemaal per jaar brengt de Commissie verslag uit over de ontwikkeling van breedbandmarkten in de EU, waar zij uitgaat van gegevens die door de lidstaten zijn bevestigd. Het Europees economisch herstelplan dat deze week werd gepresenteerd door de Commissie (IP/08/1771, MEMO/08/735) stelt voor nieuwe EU-middelen vrij te maken voor 2009/2010 zodat "het hoge snelheidsinternet voor iedereen" kan worden verwezenlijkt in Europa.
Het verslag is beschikbaar op:

http://ec.europa.infso.cec.eu.int/information_society/policy/ecomm/doc /implementation_enforcement/broadband_access/Broadband_data_july_08.pd f

Bijlage

De penetratie voor Denemarken werd gecorrigeerd nadat de termijn voor het indienen van gegevens was verstreken. De penetratiegraad in Denemarken is lager en bedraagt 37,2%.