Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 november 2008

Presentatie lesmateriaal en duo-gastlessen op scholen Beladen Verleden zorgt voor bijzondere ontmoetingen in de klas

Nooit eerder vertelden een overlevende van Auschwitz en iemand die in zijn jeugd lid was van de Nationale Jeugdstorm samen hun verhaal aan leerlingen in het basisonderwijs. Ook NSB-kinderen en Joodse kinderen traden niet eerder gezamenlijk naar buiten. Aanstaande vrijdag 28 november 2008 zal dat voor het eerst gebeuren op vier plaatsen in Nederland. In Den Haag, Veendam, Ommen en Westerbork zijn basisschoolleerlingen getuige van deze bijzondere ontmoetingen in hun klas. Uiteraard mogen zij ook vragen stellen en is er ruimte voor een gesprek. Vertegenwoordigers van de pers worden van harte uitgenodigd deze ontmoetingen bij te wonen.

De gastlessen zijn georganiseerd door het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. Dit Steunpunt is ondergebracht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS (OHW). Ter voorbereiding op het bezoek van een kind van politiek foute ouders is er in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork voor scholen speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Tot op heden was er geen lesmateriaal beschikbaar over de geschiedenis van de NSB en de nawerking daarvan. In het kader van de presentatie van dit lesmateriaal, onder de titel Beladen Verleden, worden de duo-gastlessen georganiseerd. Het is de bedoeling dat alle scholen in de toekomst van deze unieke mogelijkheid gebruik kunnen maken.

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden bracht de gastsprekers met hun diverse achtergronden van de Tweede Wereldoorlog bij elkaar. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze in de oorlog kind waren en deze tijd met zich meedragen.


· In Den Haag komt de Jodenvervolging en het beladen verleden van kinderen van politiek foute ouders aan de orde. Dit in de personen van kampoverlevende Ernst Verduin (1927) en Dirk Bruggeman (1927), die lid was van de Nationale Jeugdstorm en opgroeide in Den Haag. Hun ontmoeting vindt plaats op de Jan van Nassauschool.
· In Veendam zullen Rozette Kats (1942), kind van Joodse ouders, en Tineke Hal (1938), haar vader was lid van de NSB, op basisschool De Viermaster hun verhaal vertellen. Tineke heeft een speciale band met Veendam; ze groeide op in deze plaats maar moest deze noodgedwongen verlaten omdat een normaal leven na de oorlog niet meer mogelijk was.
· Op basisschool De Wegwijzer in Westerbork zijn twee verschillende kampkinderen aanwezig: Tanja van der Woud (1945), geboren in interneringskamp Vught waar haar moeder net na de oorlog was opgesloten en Joop Waterman (1943), die als Joods kind geboren werd in het doorgangskamp Westerbork en het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde.
· De gastsprekers Fred Mouw (1938) en Jeanette Diele-Staal (1937) laten op de Guido de Bresschool in Ommen zien dat de tijd rijp is voor het kweken van wederzijds begrip. Kamp Westerbork heeft voor hen een eigen betekenis; kort nadat Fred Mouw, die ondergedoken had gezeten, bevrijd werd in kamp Westerbork, werd de vader van Jeanette Diele-Staal daar als 'foute' Nederlander binnengebracht.

De meerwaarde van deze duo-gastlessen zit niet alleen in de kwetsbare opstelling van de gastsprekers ten opzichte van elkaar, maar vooral in het feit dat ze de leerlingen een spiegel voorhouden. Het gaat daarbij om de vertaling van begrippen als vooroordelen, buitensluiten, pesten, maar ook om gesprek, naar elkaar luisteren en zelfs verzoenen. ()

---



Ingezonden persbericht