Ingezonden persbericht


Den Haag, 28 november
PvdA: Meer kwaliteit in de thuiszorg is nu mogelijk

Er is het afgelopen jaar veel onrust geweest over de uitvoering van de huishoudelijke verzorging. Er werd gedreigd met ontslagen of met het omzetten van loondienst naar tijdelijke contracten en er ontstonden wachtlijsten. De PvdA heeft zich hard ingezet om bij de nieuwe aanbestedingsronde de tarieven voor huishoudelijke verzorging omhoog te krijgen. De PvdA fractie is blij dat het nu gelukt is om in 2009 de tarieven te laten stijgen, zodat de kwaliteit binnen de thuiszorg gewaarborgd kan blijven en het personeel meer zekerheid krijgt.

PvdA raadslid Hedwig Vos kwam er na een inventarisatie in april achter dat de tarieven van de huishoudelijke verzorging in den Haag ongeveer een euro achter liggen op het landelijke gemiddelde wat gemeentes betalen aan thuiszorg instanties. "Dit betekent dat wij voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dat kan natuurlijk niet!"aldus het verontwaardigde Raadslid. De PvdA wil graag in mensen investeren en ziet mogelijkheden in de WMO, maar dan moeten er wel voldoende middelen zijn. Hedwig Vos heeft dit in de commissie Maatschappelijke ontwikkeling aangekaart. Er werd toen nog verbijsterd gereageerd, maar inmiddels blijkt dat de tarieven van de Huishoudelijke verzorging zelfs met zeven euro omhoog gaan.

Waarborgen kwaliteit
"Als PvdA willen wij dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, maar dan moet je wel willen investeren in de zorg", aldus raadslid Vos. Door de tarieven te verhogen, krijgen de thuiszorginstanties nu de kans om te investeren in de kwaliteit. Zodat huishoudelijke verzorging een meer duurzaam karakter krijgt en er minder verloop is.

Arbeidsvoorwaarden
In de commissie heeft Vos ook uitdrukkelijk aandacht gevraagd voor de arbeidsvoorwaarden van de alpha- hulpenen de thuishulpen. "Er worden teveel nul-uren contracten met weinig zekerheid aangeboden", aldus het Raadslid. De PvdA ziet dat er eindelijk afspraken gemaakt worden met de aanbieders van thuiszorg over sociaal aanbesteden. Daarbij komt er meer zekerheid voor het personeel en aandacht voor goede arbeidsomstandigheden. Nu de tarieven omhoog zijn, zou dit moeten lukken, volgens raadslid Vos.