Gemeente Tilburg

Tilburg eerste Culturele Hoofdstad van Nederland 2011

College geeft cultuurmakelaar regierol in waarmaken ambitie

In 2011 roept Tilburg zich uit tot eerste Culturele Hoofdstad van Nederland. Om deze ambitie te verwezenlijken heeft het college Cultuurmakelaar Bert Matthijssen gevraagd om vanuit een regierol zorg te dragen voor een werkorganisatie en een compleet en concreet eisenpakket.
Wethouder cultuur Hugo Backx: "De ambitie van Tilburg om Culturele Hoofdstad van Nederland te worden past binnen de doelstellingen van de cultuurnota KunstenMakers en kan bovendien rekenen op een stevig draagvlak onder kunst- en cultuurinstellingen, kunstenaars en onderwijsorganisaties. Ook de provincie Noord-Brabant heeft enthousiast gereageerd op ons initiatief. Het is een betekenisvolle stap in de richting van de kandidaatstelling van BrabantStad als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018." Tilburg heeft twee jaar de tijd zich voor te bereiden. Deze periode biedt voldoende mogelijkheden om te komen tot een aansprekende en publiekwervende manifestatie in 2011. Behalve het versterken van het imago van Tilburg als stad met een rijk en veelzijdig cultureel aanbod, het aantrekken van extra bezoekers en (toeristen)bestedingen in de regio Tilburg, hoopt Tilburg ook nationaal het initiatief Culturele Hoofdstad van Nederland aan te jagen en te promoten.
Om de ambitie te kunnen waarmaken is een dynamische organisatievorm nodig die een krachtige regie koppelt aan ruimte voor creatieve initiatieven. De gemeente heeft cultuurmakelaar Bert Matthijssen gevraagd de rol van regisseur op zich te nemen. Matthijssen moet zorgdragen voor een slagvaardige en inhoudelijk deskundige werkorganisatie. Ook stelt hij onder zijn regie een compleet en concreet eisenpakket van het beoogde projectresultaat, termen van randvoorwaarden, prestaties, operationele eisen en beperkingen, en een kaderstellende begroting op. Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd



Gemeente Tilburg