Ingezonden persbericht


Persbericht: E.ON wint de groene zeepbel!

Met een overweldigende meerderheid van de stemmen heeft energie-leverancier E.ON de Groene Zeepbel gewonnen. De Groene Zeepbel is een award voor de grootste greenwash campagne, in het leven geroepen door Morgen, het studentennetwerk voor een duurzame toekomst.

Greenwashing is het voeren van reclamecampagnes waarin een bedrijf claimt 'groen' te zijn, terwijl dat niet blijkt uit de bedrijfsvoering. Nu duurzaam in brede publieke belangstelling staat, spelen bedrijven graag in hun publiciteit in op deze trend. Helaas houden sommige bedrijven het slechts bij windowsdressing, en voeren ze geen wijzigingen door in hun bedrijfsvoering of productieproces. Morgen heeft door middel van deze award geprobeerd dit soort gedrag op een ludieke wijze aan de kaak te stellen.

De afgelopen twee weken kon er op de website van Morgen gestemd worden op vijf genomineerde campagnes. Genomineerd waren de Daihatsu- actieweken, het ik-kies-bewustlogo, Fly green & cheap van cheaptickets, Real Energy van Shell en de campagne voor de nieuwe kolencentrale van E.ON. E.ON kreeg 49% van de stemmen. Ik kies bewust is tweede geworden met 20% van de stemmen. In totaal is er 515 keer gestemd.

E.ON heeft aangekondigd een tweede 'schone' kolencentrale te bouwen op de Maasvlakte, (bouw is inmiddels aan de gang) die o.a. claimt met CO2-afvang, ook wel bekend als clean coal technology te werken. en dat terwijl CO2-afvang pas rond 2020 rendabel genoeg zal zijn om te implementeren. E.ON doet dus loze beloften die het (nog) niet kan waarmaken. Hoewel E.ON op andere plekken van de wereld goed bezig is (naar eigen zeggen) door o.a. ¤ 6 miljard te investeren in hernieuwbare energiebronnen, zijn in eigen land de directe winsten blijkbaar belangrijker dan het klimaat, de volksgezondheid en de belangen van volgende generaties. Andere energiebedrijven als Nuon en Essent hebben inmiddels al afgezien van het bouwen van een nieuwe kolencentrale, omdat ze zien dat het op de lange termijn te weinig voordelen oplevert. Joost van Dijk, directeur van E.ON, meldde onlangs nog alleen CO2 af te vangen als dat winst oplevert. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat die CO2-afvang er nooit komt.

Christopher Baan, voorzitter van het bestuur van Morgen, presenteerde donderdag 27 november de Groene Zeepbel aan Dhr Schoenmaker, woordvoerder van E.ON.

Een videoverslag is te zien op http://www.campus.tv/?p=7668

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Christopher Baan (06-21444749) of Rosa Draaisma, beiden te bereiken op 030-2231505. Ook op onze website www.studentenvoormorgen.nl is meer informatie beschikbaar.

--
Christopher Baan

Morgen - het studentennetwerk voor een duurzame toekomst

Voorzitter 2008-2009

Oudegracht 229
3511 NJ Utrecht
030-2231505
06 21 44 47 49
voorzitter@lhump.nl
christopher.baan@lhump.nl
www.studentenvoormorgen.nl