Ingezonden persbericht


>> Platform21

No Reference - Christophe Coppens is open
21 november 2008 - 18 januari 2009
woensdag t/m zondag, 14.00 - 18.00 uur of op afspraak Boekpresentatie en finnisage: zondag 18 januari, 16.00 uur

Afgelopen vrijdag, 21 november, opende No Reference van accessoire-ontwerper Christophe Coppens in Platform21. In een installatie waarin museale presentatie en werkplek in elkaar overlopen wordt zijn nieuwe collectie als work in progress gepresenteerd. De 33 unieke stukken die Coppens' derde couture collectie vormen, zijn namelijk nog niet af, en zullen dit nooit zijn. Binnen de installatie werkt Coppens aan zijn collectie en nodigt op vaste data het publiek uit om mee te helpen.

Christophe Coppens ontving vorig jaar de H+F Fashion Award, die voor de eerste keer uitgereikt werd. De Belgische ontwerper ontving de geldprijs van ¤20.000,- om een speciaal project te realiseren. Dit project, No Reference, behelst niet alleen een accessoirecollectie, maar ook een boek én een tentoonstelling in Platform21 die het unieke maakproces zichtbaar maken en op de voet volgen.

>> No Reference
Voor Coppens is de award aanleiding om zijn werk in vraag te stellen. Terug naar af en zonder bagage: zonder referenties. Of zoals filosoof Pieter van Bogaert schrijft in de inleiding van het boek No Reference: "Je gooit alles overboord - alle referenties binnen je eigen werk, alle referenties naar boeken, naar kunstenaars, alle referenties binnen de mode, die van de materie en haar connotaties, van de technieken, van de vorm. Je wil opnieuw de bestaansreden, het doel van het accessoire bekijken. Je wil deze gelegenheid gebruiken om terug te keren naar de essentie van het ontwerp; om te denken en te zoeken. Niet: wat kan nog anders, beter, mooier, extravaganter? Niet: wat kan nog weggelaten of toegevoegd? Maar wel: wat is een kleur? Wat is een vorm? Wat is een accessoire? Wat is een mode? Wat is een lichaam? (...) Alle referenties overboord dus, en dan zien wat er gebeurt. De dingen laten leven. Je cliënteel het werk laten afmaken. Iedereen, producent en gebruiker, gelijk. De verbeelding aan de macht."

>> Het coutureproces zichtbaar gemaakt
In Platform21 kijken bezoekers mee over Coppens' schouder, naar het handwerk van de couture, de specialisatie en de geconcentreerde aandacht van de ontwerper. Ze zijn getuige van de totstandkoming van de collectie die in januari 2009 wordt gepresenteerd tijdens de couture week in Parijs.

Op woensdag 3 december, donderdag 4 december en zondag 14 december van 14.00 - 18.00 uur werkt Coppens samen met publiek verder aan zijn stukken. Voor wie mee wilt helpen zijn er nog enkele plekken vrij op zondag 14 december. Aanmelden kan via info@platform21.com.

>> No Reference: het boek
Het gehele No Reference werkproces wordt vastgelegd in een boek dat bij het sluiten van de tentoonstelling op 18 januari 2009 zal verschijnen. Dit boek is een samenwerkingsverband tussen Han Nefkens en José Teunissen (ArtEZ modelectoraat) en wordt uitgegeven door d'jonge Hond en ArtEZ Press.

>> Christophe Coppens
Christophe Coppens (Sint Niklaas, België, 1969) volgde een opleiding tot theaterregisseur en acteur. Al snel neemt hij niet alleen de regie van zijn stukken voor rekening, maar ook het kostuumontwerp. In 1990 opent hij zijn atelier en start met het maken van twee collecties per jaar. En dan gaat het snel: hij maakt hoeden in opdracht van o.a. Yohji Yamamoto en Guy Laroche, start een samenwerking met het Belgische koningshuis, exposeert en doet performances in België, Tokio en New York en Nederland, start met een interieurlijn en opent verschillende winkels in België en Japan. Christophe Coppens is niet alleen een druk, maar ook veelzijdig man. Momenteel worden zijn twee mannen- en damescollecties per jaar (bestaande uit sjaals, hoeden, handschoenen, sieraden, lederwaren, stropdassen, manchetknopen etc.) verkocht op 140 locaties in Japan, de VS, Europa en Hong Kong, produceert hij twee Coppens bij CC lijnen per jaar en heeft al 7 interieurcollecties op zijn naam staan. Eens per jaar creëert hij een haute couture collectie / presentatie. Tijdens de Arnhem Mode Biennale van 2007 werd zijn tweede couture collectie getoond in de tentoonstelling in de Steenfabriek.

>> H+F Fashion Award
De H+F Fashion Award, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, is een stimuleringsprijs voor de meest veelbelovende ontwerper werkend op het grensvlak van mode en kunst. De award sluit aan op het H+F Fashion on the Edge initiatief dat schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens in 2006 startte in samenwerking met het Centraal Museum Utrecht en dat mode verzamelt op het grensvlak van mode en kunst. Rond dit thema wordt momenteel ook een overzichtstentoonstelling voor het Boijmans van Beuningen in Rotterdam voorbereid, genaamd The Art of Fashion. Voor de H+F Award en H+F Fashion on the Edge werkt Nefkens structureel samen met curator en researcher aan de London College of Fashion Judith Clark en lector Modevormgeving ArtEZ José Teunissen. www.hfcollection.org

++

Ingezonden persbericht