Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Houten / Deventer, 28 november 2008


1 december Wereld Aids Dag

Nieuw onderzoek wijst uit:

Weinig aandacht voor HIV en AIDS binnen kerken

Donateurs van reformatorische en evangelische ontwikkelingsorganisaties vinden dat er in hun kerken te weinig aandacht is voor de aidsproblematiek. Hun kennis over de problematiek is redelijk goed. Dit blijkt uit het onderzoek dat Prisma hield onder de eigen achterban en waarvan de eerste resultaten in het decembernummer van opinieblad CV-Koers worden gepresenteerd.

Prisma (het samenwerkingsverband van reformatorische en evangelische ontwikkelingsorganisaties) hield het onderzoek om inzicht te krijgen in het kennisniveau, de houding en het gedrag van de donateurs ten opzichte van de aidsproblematiek. Met het onderzoek wordt ook gekeken of er ontwikkelingen zijn ten opzichte van 2004, toen een eerder vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd. Prisma-beleidsmedewerker drs. Darija Kupers ziet het onderzoek als een belangrijk middel in de bewustwording rond hiv en aids in christelijk Nederland, ook binnen de kerken. "De problematiek vraagt om een actieve stellingname van christenen. De organisaties zetten zich al volop in voor de bestrijding van de epidemie, de steun van de achterban neemt toe, maar de aandacht in de kerk blijft achter."

Aandacht in kerken

* Uit het onderzoek blijkt dat bijna 90% vindt dat christenen meer betrokken moeten zijn in de aidsbestrijding.
* Een zelfde percentage vindt ook dat kerken hierbij betrokken moeten zijn.
* De kerken in Nederland blijken echter in vergelijking met 2004 niet meer aandacht te besteden aan de problematiek.
* In bijna driekwart van de kerken wordt nooit gecollecteerd voor hiv en aids.
* In slechts 40% van de kerken wordt 1 tot 2 keer per jaar gebeden voor de aidsepidemie of slachtoffers daarvan, in 8% van de kerken wordt dit regelmatiger gedaan.

In de bijlagen vindt u meer onderzoeksresultaten + een heldere oproep van Prisma aan kerken, zoals die in het decembernummer van CV-Koers zijn gepresenteerd.

Deelnemers

Binnen Prisma hebben de volgende organisaties geparticipeerd in het onderzoek: ZOA-Vluchtelingenzorg, World Vision Nederland, Woord en Daad, Trans World Radio, Tear, Red een Kind, Gereformeerde Zendingsbond, Dorcas Hulp Nederland, De Verre Naasten, Dep. Christelijk Gereformeerde Kerken, Dep. Bijzondere Noden.

Noot voor de redactie -