Ingezonden persbericht


Partij voor het Noorden verlangt nieuwe verkiezingen

De gang van zaken bij de recentelijk gehouden waterschapsverkiezingen is een aanfluiting van de democratie. Je leest wel eens dat in Oosterse of Afrikaanse landen er allerlei ongeregeldheden spelen rond "democratische" verkiezingen. Ook dat gedoe in Florida vier jaar terug, bij de vorige presidentsverkiezingen in de USA deed ons toen meewarig glimlachen.

En nu? Nu zouden de waterschappen wel eens even laten zien hoe zij hun minimale opkomstpercentage van vorige keer van minder dan 30% wel eens even op zouden kunnen vijzelen. Helaas, het werd een zooitje. Grote verwarring bij de kiezers over hoe te stemmen, veel fouten in meerpersonen huishoudens (de enveloppenverwisseling), een veel te lange stemperiode, waardoor er het idee ontstond van dat doen we volgende week nog wel even (om dan te merken dat je te laat was).

Overdoen, zeggen wij.
En dan stemmen op één dag, stemmen à la de gemeenteraadsverkiezingen. Waarom niet gewoon met rood potlood? En laat de partijen hun huiswerk ook maar overdoen.

Nog beter is gewoon af te zien van waterschapverkiezingen. De Partij voor het Noorden is zelfs van mening dat de waterschappen ondergebracht moeten worden bij de provincies. In Noord-Nederland kan aangehaakt worden bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Weg met de dijkgraven en de hoge heren. Voor een gedegen noordelijk bestuur en een nieuw in te stellen noordelijk parlement.

Groningen, 28 november 2008
Jan van der Baan (tel.: 0566-621832), Leendert van der Laan (06-11334019) en Teun Jan Zanen (06-23030848)