Ingezonden persbericht

28-11-2008

JURYVERSLAG F1DRIVEN RONDE 7

De laatste beoordelingsronde van F1Driven op basis van de echte raceresultaten is afgesloten. Het enige wat de Nederlandse toptalenten nu nog rest is de eindfinale. Over deze finale, het kart-event waarin de talenten het tegen elkaar opnemen, zal spoedig meer bekend worden gemaakt. Dit geldt tevens voor de uitreiking van de F1Driven Dutch Racedriver of the Year award en de publieksprijs.

Nu eerst terug naar ronde 7. De looptijd van F1Driven loopt ongeveer gelijk met het Formule1 seizoen, maar tegen het einde van het seizoen is besloten deze periode iets te verlengen zodat alle rijders ook nog een keer beoordeeld konden worden. Deze ronde liep tot en met 16 november, waardoor het afgelopen raceweekend niet meer onder de F1Driven beoordeling viel.

We beginnen weer met Shirley van der Lof, van haar eerste Formule-3 seizoen vond de afsluiter plaats op Oschersleben. Dit resulteerde uiteindelijk in een 3e en een 1e plaats binnen de Trophy klasse van de Duitse Formule 3, in beide gevallen eindigde Shirley een plaats hoger dan de kwalificatie. Een positieve afsluiter dus van een leerzaam seizoen dat afgesloten werd op een 4e plaats in de eindstand van de 10 deelnemers. De jury is daarom ook positief over dit seizoenseinde en beoordeelt haar laatste prestatie in de context van de klasse op een 6.3.

Door de juryleden werd er al enige tijd reikhalzend naar uitgekeken: de Formule-3 race op Macau, een directe krachtmeting tussen het Japanse Formule 3 kampioenschap en de diverse Europese afgevaardigden. Dat de prestaties van Carlo van Dam ook voor Europese begrippen indrukwekkend waren bewees hij op vrijdag met de 1e startplaats. Daarna ging het echter mis, in de 1e race schampte Carlo kort na de start de vangrail en kreeg daardoor een lekke band. Op weg terug naar de pits kwam hij in aanraking met de auto van Renger van der Zande en werd hij door die botsing uitgeschakeld. Vanaf achteraan gestart begon Carlo in de hoofdrace aan een indrukwekkende opmars, totdat de race ten einde kwam door de brokstukken van andere een crash. Hiermee kwam een zeer succesvol seizoen teleurstellend ten einde. Hoewel de jury erkent dat er in Macau een bepaalde geluksfactor nodig is om te finishen, komt het oordeel ditmaal op een 6.3 omdat er veel meer in had gezeten dit weekend.

Chris van der Drift reed deze ronde de laatste race van zijn Formula Master seizoen. Hier bewees hij op Monza met een 1e startplaats, een 2e plaats en een overwinning dat hij niet voor niets de nieuwe kampioen is en daarmee een F1 test bij Honda heeft verdiend. Na dit optreden, reed Chris verdienstelijk in de punten bij zijn eerste GP2Asia optreden. Hoewel de A1GP race in China iets minder ging, is de jury positief over de prestaties die hij deze ronde heeft neergezet. Een mooie 7 valt Chris deze ronde ten deel.

Een andere rijder die deze ronde het kampioenschap binnenhaalde is Giedo van der Garde. In de World Series by Renault had hij aan een achtste plaats in race 1 op Estoril genoeg punten om zeker te zijn van het kampioenschap. Een mooie prestatie van de rijder uit Veenendaal, die zich dit jaar nadrukkelijk in de kijker heeft gereden. Helaas was F1Driven ronde 7 niet zo succesvol als de rest van het seizoen. In de tweede race op Estoril werd hij namelijk wederom achtste, waarna in oktober de eerste race in de GP2Asia werd verreden op Shanghai en later datzelfde weekend de tweede race van het World Series weekend op Barcelona. In die World Series manche op zondag crashte Giedo uit de race en bij zijn GP2Asia debuut werd een 10e plaats behaald vanwege gebrek aan topsnelheid. Ondanks de nette 5e kwalificatiepositie voor deze wedstrijd, komt de beoordeling over ronde 7 als geheel op een 5.5 uit omdat er geen sterke eindresultaten meer werden behaald.

Voor PSV kwam Yelmer Buurman driemaal in actie in de Superleague Formula. Hoewel het Yelmer kampioenschaptechnisch zeer goed is vergaan in deze klasse, is de jury niet al te positief over de optredens gedurende ronde 7. Zowel op Zolder, Estoril als Vallelunga werd er niet heel sterk gekwalificeerd en in de eerste wedstrijd vaak maar net een top tien positie behaald. Wel wist Yelmer zowel op Zolder als Vallelunga een mooie 3e positie te behalen in de tweede races, maar de jury beoordeelde dit wel met de volledig omgedraaide startgrid in het achterhoofd. Een 6.3 dus volgens de jury voor Yelmer in de laatste ronde. "We kunnen het Superleague Formula kampioenschap nog moeilijk op waarde schatten, dus het cijfer ligt niet helemaal aan Yelmer", aldus de jury.

In de A1GP kwam Ho Pin Tung tweemaal in actie, in beide gevallen was er sprake van een thuisrace voor de Nederlandse Chinees. Op Zandvoort was de auto echter heel laat gereed, maar was Tung wel snel in de regen. Jammer genoeg spinde hij in beide races en wist hij de tweede race ook niet te finishen na een aanrijding. In China zat de snelheid er bij het team het gehele weekend niet in, en eindigde Tung in alle sessie buiten de top tien. Dit was tot dusver dus niet de seizoensstart waar Tung op hoopte, waardoor hij deze laatste ronde een 5.3 krijgt toegekend van de vakjury.

Renger van der Zande kende geen verkeerd einde van zijn Formule 3 seizoen. Op Le Mans verliep het nog niet naar wens met een puntloos weekend, maar op Hockenheim scoorde hij met een 4e startplaats en een 3e en 5e plaats in de races sterk. Dit betekende een 4e eindplaats in deze zware Formule 3 klasse, met een goed gevoel kon Renger dus afreizen naar Macau. Vanaf de 7e startplaats klom hij in race 1 op tot plaats 5 totdat hij de gehavende bolide van Carlo van Dam voorbij wilde steken. Bij die inhaalactie werd hij op zijn linkerachterwiel getikt waardoor ook voor Renger de race voorbij was. Een dag later ging het voorspoediger, van achteren gestart lukte het Renger om toch nog 5e te worden. Hiermee werd zijn Formule-3 periode positief afgesloten en kan Renger zich gaan concentreren op zijn eerste GP2 Asia optreden. "Hockenheim was goed en overtuigend en op Macau had hij wel echt de snelheid maar helaas niet het resultaat", aldus de jury. Van de jury krijgt Renger over deze ronde dus een 7.3.

In de Oranje A1GP bolide kwam Jeroen Bleekemolen sterk voor de dag op zijn thuiscircuit. Met een indrukwekkende 1e kwalificatietijd liet hij zien zich direct huis te voelen in de nieuwe 'A1GP powered by Ferrari'. Jammer genoeg zat het Jeroen op zondag niet mee, in de stromende regen was de setup in de sprintrace niet goed en waren er schakelproblemen in de hoofdrace. Een 4e en 5e positie was daarom het maximaal haalbare en dit bezorgde Team Nederland waardevolle punten. Vanwege deze tegenslag wordt Jeroen zijn optreden gewaardeerd op een 6.8 door de F1Driven jury.

In de publieksstemming eindigde deze ronde Renger van der Zande wederom bovenaan voor Chris van der Drift en Carlo van Dam. Een overzicht van alle cijfers is te zien bij dit juryverslag op F1Driven.com

Renger van der Zande heeft volgens de jury en het publiek dus de beste zaken gedaan in de laatste ronde. In de huidige tussenstand lijkt Carlo van Dam echter nog steeds op weg te zijn naar de overwinning van F1Driven 2008. Met geruime voorsprong zal hij straks de finale ingaan. Bij de publieksstemming heeft Renger van der Zande zojuist van hem de leiding over genomen, dus hier is nog alles open. Zodra er meer bekend over de finale en de uitreiking, leest u het op F1Driven.com. Tot die tijd kunt u blijven stemmen in de laatste ronde van de publieksstemming.