Ministerie van Buitenlandse Zaken

Opmaat naar mogelijk tweede Iers referendum Verdrag van Lissabon

28 nov 2008 | Ierland kan een tweede referendum houden over het verdrag van Lissabon. Ierland mag zijn positie in de Europese Unie niet verliezen. Dat staat in een rapport dat een Ierse parlementscommissie donderdag aan de Ierse regering aanbood.

De parlementscommissie onderzocht in opdracht van de Ierse regering hoe aan de Ierse zorgen en wensen ten aanzien van het Verdrag van Lissabon tegemoet te komen. In juni van dit jaar wees Ierland het verdrag in een referendum af.

`Nederland kan zich goed vinden in de oplossingen die het Ierse parlement schetst', zei Timmermans (staatsecretaris Europese zaken) in reactie op het adviesrapport.`Het rapport geeft goede hoop dat een gezamenlijke oplossing mogelijk is'.

De commissie concludeert dat het heronderhandelen van het Verdrag van Lissabon géén uitweg biedt, omdat vierentwintig landen het verdrag al hebben goedgekeurd. Een alternatief zou zijn dat Ierland de andere lidstaten vraagt om een gezamenlijke verklaring die `gebruikt zou kunnen worden om sommige aspecten van het verdrag te verhelderen en misverstanden weg te nemen'.

De beslissing om zich terug te trekken uit specifieke onderdelen van de Europese samenwerking (zogeheten opt-outs) wordt evenmin als een goede oplossing voor Ierland gezien. De Unie moet op een andere wijze de zorgen van de Ierse burger adresseren: het rapport laat alle opties daarvoor open.

Het Ierse parlement zal het rapport volgende week plenair bespreken. De Ierse regering heeft zich nog niet uitgesproken over een eventueel referendum. Zij is nu aan zet op de Europese Raad van december.

Het Verdrag van Lissabon is bedoeld om de daadkracht en besluitvorming in de 27 lidstaten tellende Europese Unie veel sneller en doelmatiger maken.

Volgens een recente opiniepeiling is 43 procent van de Ieren Ieren op dit moment vóór ratificatie en 39 procent tegen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl