Gemeente Winterswijk


Raad Winterswijk stemt in met maatregelen inzake fraudezaak

28 november 2008

Winterswijk - De gemeenteraad van Winterswijk heeft de stedenbouwkundige kaders voor de Spoorzone West vastgesteld en de gevraagde kredieten voor de voorbereiding van het bestemmingsplan fase 1 en de grondaankoop beschikbaar gesteld. Ook heeft de raad het marketingcommunicatieplan voor citymarketing vastgesteld en ingestemd met het uitwerken van een voorstel voor het vestigen van een bezoekerscentrum in het raadhuis. Ook heeft de raad ingestemd met de maatregelen die het college heeft voorgesteld naar aanleiding van het KPMG rapport over de fraudezaak. Dit zijn enkele van de besluiten die de gemeenteraad op donderdag 27 november nam. Hieronder zijn de belangrijkste besluiten toegelicht.

Nota Geluidbeleid
De nota Geluidbeleid schept richtlijnen om bestaande stille gebieden te beschermen, de geluidkwaliteit te verbeteren, uitbreiding van bedrijvigheid binnen deze marges mogelijk te maken en geluidknelpunten op te lossen. Het vaststellen van geluidbeleid levert de gemeente een aantal voordelen op: het beleid vormt een middel om geluidniveaus binnen de gemeente gebiedsgericht te sturen. Daarnaast schept het beleid ruimte voor economische bedrijvigheid. Dankzij heldere geluidregelgeving worden procedures verduidelijkt en kan de gemeente sneller vergunningen verlenen. Ook schept het beleid duidelijkheid bij bestemmingsplanprocedures en draagt het geluidbeleid bij aan een systematische oplossing van geluidknelpunten. Het college heeft daarom voorgesteld in te stemmen met deze nota. De raad heeft de nota met algemene stemmen aangenomen.

Spoorzone West fase 1
Van de vijf locaties binnen de Publiek private Samenwerking (PPS) is de Spoorzone als eerste aangewezen voor revitalisering en herinrichting. Stedenbouwkundige Andries Geerse heeft een stedenbouwkundig kader ontwikkeld voor het westelijk deel van de Spoorzone (fase 1). Het gaat hierbij om het gebied tussen de Misterweg en de lijn in het verlengde van de Dingstraat. In het kader wordt rekening gehouden met het doortrekken van de Dingstraat over het spoor waardoor een betere aansluiting tussen de wegen rondom het centrum en de rondwegen. Het college heeft de raad voorgesteld het stedenbouwkundig kader voor het westelijk deel (fase 1) vast te stellen. Ook heeft het college voorgesteld een krediet van ¤ 130.000,- beschikbaar te stellen voor de voorbereiding van het bestemmingsplan voor fase 1 (deellocatie De Driemark) en een krediet van ¤ 2.000.000,- beschikbaar te stellen voor het aankopen van de grond die nodig is voor fase 1. De raad heeft het voorstel met algemene stemmen aangenomen. Hans van Lith (PW) en Rob te Brummelstroete hebben zich op dit agendapunt van stemming onthouden omdat zij beiden werkzaam, zijn bij De Driemark.

Marketingcommunicatieplan en bezoekerscentrum
De gemeente Winterswijk wil de komende jaren werken aan een betere naamsbekendheid. Hierbij richt de gemeente zich met name op de doelgroepen jonge gezinnen en draagkrachtige senioren. Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad gevraagd in te stemmen met het marketingcommunicatieplan van ECORYS Rutten Communicatieadvies uit Amsterdam. Ook heeft het college gevraagd in te stemmen met de plannen een onafhankelijke stichting op te richten voor de uitvoering van het plan en het uitwerken van een voorstel om een bezoekerscentrum te realiseren op de benedenverdieping van het raadhuis. De fracties hebben wel gevraagd om de oorspronkelijke raadsmotie om de benedenverdieping te bestemmen als multifunctionele ruimte voor contact tussen inwoners en politiek mee ten nemen bij het opstellen van dit voorstel. Burgemeester Thijs van Beem heeft toegezegd dat dit meegenomen wordt. WB, PvdA, CDA en VVD hebben ingestemd met het voorstel. PW heeft niet ingestemd met het plan, het voorstel om een onafhankelijke stichting op te richten en de uitvoering van het plan voorlopig bij de gemeente neer te leggen. PW heeft wel ingestemd met het voorstel om een bezoekerscentrum te realiseren.

Functies zoeken plaatsen zoeken functies
Het college heeft de raad opnieuw voorgesteld in te stemmen met de beleidsnota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk'. Deze nota is een verfijning van het provinciale Streekplan en het regionaal vastgestelde beleid 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies'. Een nota bedoeld om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren, nieuwe economische dragers mogelijk te maken en de leefbaarheid te vergroten. Als Winterswijk hebben we uiteraard een mening over ons eigen buitengebied. De verfijning heeft dan ook tot doel om de beleidsvrijheid die erin zat naar de wensen van de raad in te vullen. Daarom moet de nota worden gezien als aanvulling op bestaand beleid en een nadere uitwerking voor de Winterswijkse situatie. De nota is in de raadsvergadering van 30 oktober aangehouden en is op 13 november jongstleden nogmaals behandeld, aan de hand van een ruime selectie praktijkvoorbeelden, in de . commissie Burger en Ruimte. De raad heeft de nota aangenomen met de stemmen van de VVD tegen. Het CDA heeft aangegeven dat zij tegen verevening zijn bij alle hergebruik verzoeken.

Bovenplanse verevening
Bovenplanse verevening hangt samen met de nota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk'. Deze regeling komt erop neer dat overtollige gebouwen worden gesloopt op een locatie waar ze niet langer gewenst zijn, om vervolgens op een andere locatie wat terug te bouwen waar een uitbreiding op zich niet ongewenst is maar niet past in het bestemmingsplan. Om hierbij winst te halen voor landschap, cultuurhistorie en natuur mag slechts de helft van het gesloopte oppervlak worden terug gebouwd (met een maximum van 300 m2). Hiermee wordt de verstening van het buitengebied teruggebracht.. Het college heeft de raad voorgesteld om hiermee in te stemmen. WB heeft een amendement ingediend waarbij zij vragen om de beperkende bepaling over de Ecologische Hoofdstructuur er uit te halen en de regeling van toepassing te verklaren op het hele grondgebied van de gemeente Winterswijk. Dit amendement is aangenomen met 13 stemmen voor (WB, CDA, VVD) en 8 tegen (PvdA en PW). Vervolgens is het gewijzigde voorstel in stemming gebracht. Ook dit is aangenomen met de stemmen van PvdA en PW tegen.

KPMG rapport fraudezaak
Op 2 september is binnen de gemeentelijke organisatie een omvangrijke fraude ontdekt. Inmiddels is gebleken dat het uiteindelijk gaat om bijna 2,7 miljoen euro. De betrokken medewerker heeft bekend is op staande voet ontslagen. Het college heeft KPMG Forensic opdracht gegeven een extern forensisch onderzoek te doen naar de zaak. KPMG heeft dit rapport op 13 november gepresenteerd aan de raad. Het college heeft de raad gevraagd kennis te nemen van het rapport van KPMG over de fraudezaak en de reactie daarop van het managementteam en de directiestaf. Ook heeft het college gevraagd in te stemmen met de voorgestelde maatregelen en om 3 maandelijks aan de raad te rapporteren over de voortgang van de maatregelen. PW heeft aanvullend gevraagd of het college een plan van aanpak op wil stellen hiervoor en hier ook de externe accountant bij te betrekken. Wethouder André van Nijkerken heeft dit toegezegd. Het CDA heeft tijdens de vergadering een motie van wantrouwen ingediend waarin zij het vertrouwen in wethouder André van Nijkerken opzeggen en hem verzoeken zijn verslag in te dienen. Deze motie is verworpen met 18 stemmen tegen en 3 voor (CDA). De VVD heeft een motie van afkeuring ingediend waarin zij aangeven dat het college zijn politieke verantwoordelijkheid had moeten nemen en hun portefeuille beschikbaar hadden moeten stellen. Deze motie is verworpen met 19 stemmen tegen en 2 voor (VVD). De raad heeft kennis genomen van het plan en ingestemd met de maatregelen. De VVD stemde tegen. Het CDA stemde alleen tegen de door het college voorgestelde maatregelen.

Meer weten?
raad>vergaderingen>27 november 2008.