Ingezonden persbericht


Persbericht

Brussel, 28 november, 2008

Azië en Latijns Amerika bepalend voor de toekomst van voedsel

De vraag naar veevoer in Azië en het vermogen van Latijns Amerika om voldoende landbouwproducten te produceren, zijn bepalend voor de toekomst van de voedselvoorziening in de wereld. Dit was een van de belangrijkste conclusies van het Future of Food seminar, dat op 28 november in Brussel werd georganiseerd door Schuttelaar & Partners en Wageningen Universiteit.

Een internationale groep voedingsexperts uit bedrijfsleven, wetenschap, politiek en maatschappij maakte op het Future of Food seminar met een vijftal gerenommeerde sprekers een toekomstanalyse, om de lange termijn vooruitzichten (15 jaar) van het mondiale voedselsysteem in kaart te brengen.

De vraag naar voedsel en landbouwproducten neemt de komende periode snel toe. Er komen niet alleen meer mensen, maar veel mensen gaan ook meer verdienen, vooral in Azië. Dat betekent dat de vraag naar dierlijke producten, en dus naar veevoer, snel stijgt. Over tien jaar eet China de helft van de wereldvarkensvleesconsumptie. Overal op de wereld wonen bovendien steeds meer mensen in megasteden en hebben man en vrouw een volle baan. Dat betekent dat men op alle continenten steeds meer afhankelijk wordt van verwerkt voedsel, dat gekocht wordt in de supermarkt.

Crises
De voedselsituatie heeft te maken met meerdere crises. Onder de oppervlakte van de vraagstukken die de krant halen, ligt een aantal chronische problemen die met elkaar verbonden zijn. Het gaat niet alleen om de voedsel- en kredietcrisis, maar ook over gezondheidsverschillen, terrorisme, energievoorziening en milieu-aantasting. Ook overgewicht wordt in tal van landen een steeds belangrijker gezondheidsprobleem; in bij voorbeeld Brazilië is dit een groter probleem dan ondervoeding.

Om te zorgen voor voldoende voedsel voor iedereen, is investeren in wetenschap en technologie hard nodig. Dat terrein is de laatste twintig jaar ernstig verwaarloosd. Maar technologie alleen is niet genoeg; dat werkt alleen als het is ingebed in verantwoord beleid. Om zich op de toekomst voor te bereiden, moet de voedingssector bovendien zorgen aansluiting te vinden bij andere denkwerelden, zoals de ICT-sector.



Ingezonden persbericht