Jonge acteurs uit Gaza op tournee in Nederland


'The Game of Gaza'

ROTTERDAM, 20081015 -- Jeugdtheatergezelschap Theatre Day Productions (Ayyam al Masrah, TDP) is met hun nieuwe stuk "Plan A - The Game" van half november tot half december in Nederland voor een reeks voorstellingen. De première is op vrijdag 28 november 2008 in de Stadsschouwburg van Rotterdam. De tournee maakt deel uit van een cultureel uitwisselingsprogramma met het Rotterdamse jongerentheater Het Waterhuis.

De uitwisseling beoogt een andere kant van de Palestijnse kwestie te laten zien. Een kant, waarmee de media of het Nederlandse publiek nauwelijks in aanraking komt. Het publiek krijgt de gelegenheid om Palestijnen te ontmoeten, anders dan anders... op een toneel, met een verhaal dat grappig is, maar soms ook minder leuk. Voor de acteurs betekent het de al even unieke mogelijkheid op te treden voor een nieuw publiek, ver van huis en hun dagelijkse problemen.

"Plan A - The Game" is geschreven door Jackie Lubeck en geregisseerd door Jan Willems. Het is een absurdistische komedie, gebaseerd op de situatie van schaarste in Gaza met rollen voor "4 vrienden en 2 personen". In de winter en lente van 2008 waren de grenzen gesloten: niets of niemand kon het gebied in of uit. De winkels raakten leeg. Voor de 1,5 miljoen inwoners in de Gazastrook was er weinig tot niets meer te koop. Zo was er wekenlang geen druppel benzine te krijgen. Het leven stond in veel opzichten stil. Tegen deze achtergrond schreef Lubeck het stuk.

Voor het geval de acteurs uit Gaza geen vergunning krijgen om de Gazastrook te verlaten of terug te keren is er een alternatief voorhanden: "Plan B - The Game" is een "kopie" van het stuk met acteurs van de Westelijke Jordaanoever, die dan naar Nederland komen.

Naast de voorstelling werken TDP, Het Waterhuis en filmmaakster Tinus Kramer samen aan een interactieve website, een lespakket, en een documentaire over de totstandkoming van het theaterstuk. Jolanda Spoel en Maarten Bakker van Het Waterhuis bezochten onlangs Gaza ter voorbereiding van gemeenschappelijke workshops, die ook onderdeel uitmaken van het programma.

TDP werkt sinds 1995 in Palestina. Het maakt theater met volwassenen en treedt op voor jongeren. TDP heeft een eigen 3 jarige opleiding voor acteurs en dramadocenten opgezet. De 6 acteurs uit Gaza komen van deze opleiding af. Bij TDP werken inmiddels 50 mensen.

Het gezelschap komt op uitnodiging van haar drie Nederlandse financiële ondersteuners: Cordaid, Stichting Kinderpostzegels en Stichting DOEN.





ingezonden persbericht