Kredietcrisis versterkt najaarsblues


VOORHOUT, 20081128 -- Zoals ieder jaar, slaat ook nu weer de najaarsblues toe. De dagen worden korter (22 december is de kortste dag) en dat betekent voor de gemiddelde werknemer dat hij in het donker naar het werk gaat en ook weer in het donker thuiskomt. Dat dat een rem zet op de productiviteit is al vaker onderzocht. Wat dit jaar wel opvalt is dat de kredietcrisis werknemers nog meer in mineur brengt.

De website plezieropjewerk.nl heeft onderzoek gedaan onder 500 werknemers in Nederland. In voorgaande jaren had gemiddeld 5 % van de bevolking last van een herfst- of winterdepressie. Van de mildere variant - de najaarsblues - ondervindt normaal 20% van de mensen hinder.

Dit jaar geeft echter 39% van de ondervraagden aan in meer of mindere mate te zijn getroffen door een najaarsblues. De link met de kredietcrisis is snel gelegd. Alhoewel de ondervraagde werknemers vertrouwen hebben in het optreden van de Nederlandse en Europese overheden en ondanks het feit dat het loonstrookje tot op heden geen bijzonderheden laat zien, houdt 62% van hen het hart vast voor de ontwikkelingen in het komende jaar. Daarbij denkt slechts 6% van de werknemers dat zij of hun bedrijf zelf `echt' zullen worden geraakt door de crisis. Ook de onzekerheid op de huizenmarkt speelt de huiseigenaren onder de werknemers momenteel parten. De positieve aspecten van deze onzekerheid (werknemers doen extra hun best om positief op te vallen en daarmee hun baan zeker te stellen) wegen niet op tegen de negatieve (werknemers die in gedachten verzonken somberen over de toekomst waardoor waardevolle werktijd verloren gaat).

Als werkgever loont het om te investeren in goede verlichting (1000 - 15000 lux) om het energieniveau van de medewerkers op te peppen. Gebleken is dat dit leidt tot betere werkprestaties, minder fouten en ongelukken en ook minder ziekteverzuim, kortom een hogere productiviteit. Toch blijft de werkverlichting nu vaak steken tussen de 200 en 400 lux. Veel te weinig dus en een gemiste kans.

Intussen leven werknemers toe naar de feestdagen die gelukkig mentale verlichting brengen waarna het wachten is geblazen op de eerste lentedagen.

http://www.plezieropjewerk.nl





ingezonden persbericht