Belgische boeken voor betere gezondheidszorg in Ecuador

26/11/2008 12:20

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

België helpt al sinds 2005 mee aan een ingrijpende hervorming van de gezondheidssector in Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land wil niet alleen een algemene ziekteverzekering invoeren, maar ook de kwaliteit van de gezondheidszorg fors opkrikken. Het project Salud de Altura richt zich in de eerste plaats op de armste bevolkingsgroepen van de hoofdstad Quito. Daarna is het de bedoeling de kwaliteit van de gezondheidszorg in het hele land te verbeteren.

Drie Belgische instellingen stelden gratis materiaal ter beschikking zodat de gezondheidswerkers in Ecuador nu een betere dienstverlening kunnen bieden.

Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI), dat in België onafhankelijke informatie over geneesmiddelen verspreidt, stelde zijn Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium gratis ter beschikking van het project. Het repertorium is een uitgebreide gids die dokters en gezondheidscentra moet helpen om het meest aangewezen geneesmiddel te kiezen. De gids werd uiteraard aangepast aan de Ecuadoraanse realiteit. Het Ecuadoraanse Ministerie van Volksgezondheid gebruikt de gids als referentie bij de aankoop van medicijnen. De inhoud van de gids ligt wel gevoelig in de Ecuadoraanse context omdat hij sommige geneesmiddelen aanbeveelt en andere afraadt. Dankzij het BCFI beschikt de Ecuadoraanse gezondheidssector nu echter over een betrouwbare wetenschappelijke bron, vrij van enig commercieel belang.

Kind en Gezin, de Vlaamse openbare instelling die het welzijn en de gezondheid van het kind behartigt, verleende ook haar medewerking aan het project. 'Kind in beeld. Van baby tot kleuter' is een praktische handleiding waarin vooral met foto's en illustraties wordt uitgelegd hoe je baby's tot 2 jaar het best verzorgt. Ecuador kreeg de volledige vrijheid om het concept, het formaat en de ideeën van het originele boekje te kopiëren. Het resultaat is een zeer aantrekkelijk en vernieuwend pedagogisch instrument, aangepast aan de lokale culturele eigenheid, dat de gezondheidswerkers in staat stelt de ouders van Quito op een didactische wijze te helpen bij hun dagelijkse taak.

Het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KUL ten slotte stelde een wetenschappelijke publicatie ter beschikking van het project, waarin de relatie tussen arts en patiënt in bevattelijke taal wordt besproken. Ook hier kreeg het project de volledige vrijheid om de basistekst te kopiëren en aan te passen. Dankzij het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde beschikt de Ecuadoraanse dokter voortaan over een handige bijbel om de dienstverlening aan de patiënt naar een hoger niveau te tillen.

Uitnodiging pers

Op vrijdag 28 november 2008 organiseert BTC een korte plechtigheid, tijdens dewelke projectleider Johan Herteleer het gezondheidsproject zal toelichten. Nadien neemt directeur-generaal Carl Michiels van BTC het woord om het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, Kind en Gezin en het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KUL te bedanken voor hun waardevolle bijdrage aan het project. Zij ontvangen bij deze gelegenheid een bijzonder aandenken. Vervolgens neemt diensthoofd Sociale Zaken van de stad Quito María Mercedes Placencia het woord om de drie instellingen een Ecuadoraans exemplaar van 'hun' boek te overhandigen. Tot slot biedt BTC een drink aan om deze geslaagde samenwerking luister bij te zetten.

· Vrijdag 28 november 2008 om 11.00 uur

· BTC - Hoogstraat 147, 1000 Brussel

Aanwezigen:

- Carl Michiels, directeur-generaal van BTC

- Johan Herteleer, projectleider Salud de Altura (Quito)

- María Mercedes Placencia, hoofd Sociale Zaken van de stad Quito. Directe medewerkster van de burgemeester van de stad, verantwoordelijk voor onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, kinderen en adolescenten, cultuur en sport

- Vertegenwoordigers van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, Kind & Gezin en het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KUL

Er is mogelijkheid om de aanwezigen na afloop van de bijeenkomst te interviewen.

Graag uw deelname bevestigen en interviews aanvragen via Guido Couck, T. 02.505.37.01, GSM 0486.35.00.75, guido.couck@btcctb.org

Context

Meer dan 40% van de twee miljoen inwoners van Quito leeft in armoede. In de sloppenwijken van de stad zijn de gezondheidsrisico's groot door de overbevolking en het gebrek aan drinkwater en hygiëne. Gezondheidszorg is voor de meeste van die mensen onbetaalbaar; 80% heeft geen ziekteverzekering, hoewel dat een grondwettelijk recht is. Wanneer iemand ernstig ziek wordt, is dat voor het hele gezin een zware financiële last, waardoor de armoedespiraal in stand wordt gehouden. De kwaliteit van de gezondheidszorg is bovendien zeer wisselvallig. Er is geen coördinatie, het gezondheidspersoneel is niet altijd even vriendelijk en de bijzonder chaotisch georganiseerde privé-geneeskunde wordt niet door de overheid gecontroleerd. Daarbij komt nog dat apothekers, artsen en farmabedrijven dubbelzinnige relaties onderhouden, om niet te zeggen dat ze onder één hoedje spelen.

De Ecuadoraanse regering staat dus voor een enorme uitdaging om de gezondheidssector op het goede spoor te krijgen. De kwaliteit van de gezondheidszorg moet naar omhoog, want een ziekteverzekering is zinloos als de dienstverlening ondermaats is. Bestaande gezondheidscentra moeten worden opgeknapt en er moeten ook nieuwe centra worden gebouwd. Vervolgens moeten die centra behoorlijke uitrusting krijgen. Er moet een geïntegreerd informatiesysteem worden opgezet om de activiteiten te coördineren, om de gegevensuitwisseling tussen de verschillende zorgverleners vlot te laten verlopen en om de vooruitgang te kunnen meten.

Tot voor kort was het ministerie van Volksgezondheid bevoegd voor de regelgeving én voor de controle. Die taken moesten uiteraard worden gescheiden; er werd een nieuw orgaan opgericht om de gezondheidssector te controleren. En dan is er nog de financiering van het hele systeem-

In het hoofdstedelijk stadsdistrict Quito heeft het project Salud de Altura, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid en het lokale stadsbestuur, een algemeen verzekeringssysteem opgezet om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen toegang tot gezondheidszorg te garanderen. Tot nu toe zijn al 120.000 mensen bij het systeem aangesloten.

Daarnaast richt het project zich op de verbetering van de gezondheidssector onder andere via de invoering van een diplomacursus voor professionelen uit de gezondheidssector, de ontwikkeling van medische software en een hele reeks gezondheidsprotocollen.

Ook gezondheidseducatie behoort tot de kernopdrachten. Specifiek voor de armen en de lagergeschoolden werd een reeks handboeken over gezondheidsbevordering en ziektepreventie geschreven. Voorts is er de website www.saluddealtura.com, die zowel voor het grote publiek als voor de gezondheidswerkers in Ecuador een unieke bron van medische informatie is.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel