Nobelprijswinnaar Pachauri gastspreker op het '3rd Strategic Energy Forum' in Autoworld - 16 december, Jubelpark Brussel

27/11/2008 14:38

Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

Vorig jaar ontving de Indiase professor Ragendra K. Pachauri, voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de Nobelprijs voor de Vrede. Dit jaar, op 16 december, is hij in België voor het '3rd Strategic Energy Forum' waar hij een toespraak over klimaatsverandering en energie zal houden. Naam van de Academische Zitting, die door Z.M. Koning Albert II en premier Yves Leterme bijgewoond zal worden, is 'The Global Energy Issue, explained by Global Policy Makers and Researchers'.

Het IPCC evalueert sinds 1988 wetenschappelijk onderzoek naar de risico's van klimaatsverandering. Hierover brengt de organisatie, die verbonden is aan de Verenigde Naties, om de vier à vijf jaar rapporten uit en vervult zo een sleutelpositie in het 'future and global policy making'. Samen met voormalig Amerikaans vice-president Al Gore kreeg het IPCC in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede.

Het '3rd Strategic Energy Forum' gaat van start om 11u in Autoworld met de sessie 'Energietechnologie als de eerste oplossing, gezien door de ogen van topmanagers'. Minister Magnette, federaal minister van energie en klimaat, spreekt de openingsrede uit. Onder voorzitterschap van prof. Ronnie Belmans komt een aantal bedrijfsleiders - Emil Jacobs (ExxonMobil), Jean-Paul Poncelet (Areva), Jean-Pierre Hansen (GDF/Suez & Electrabel) en Didier Mayer (EUREC) - hun visie geven over de problematiek.

Na de middag is het woord aan wetenschappers en projectleiders. Tijdens een postersessie geven zij aan wat hun werkdomein is en hoe er zowel in de academische wereld, de onderzoeksinstellingen als in de industrie gewerkt wordt rond energietechnologie. Z.M. Koning Albert II zal een bezoek brengen aan de postertentoonstelling en aan de beste posters een award overhandigen.

Om 16u vangt dan de Academische Zitting aan. Naast Nobelprijswinnaar prof. R.K. Pachauri, vatten de topmanagers hun visie samen, houdt prof. William D'haeseleer een uiteenzetting over 'security of supply' en brengt de heer Kieran O'Brien, secretaris-generaal van de World Energy Council de visie van de wereldwijde federatie van energiebedrijven naar voren, onder meer n.a.v. de recente wereldconferentie in Mexico.

De deelnemers krijgen na de verschillende sessies een wandeldiner aangeboden en een concert door het wereldbekende meisjeskoor Scala.

Het totale concept van uiteenzettingen door topmensen uit de onderzoekswereld, het bedrijfsleven en het beleid, gecombineerd met posters die concrete projecten belichten is nieuw in de wereld van symposia en fora. In een beknopte tijdsbestek van nauwelijks 10 uur krijgt de deelnemer een gevarieerd menu van visies, technologische ontwikkelingen en beleidsopties. Het Brusselse museum Autoworld vormt hierbij een brandend actueel kader. Er is ruim tijd voorzien voor netwerking. En omdat inspanning altijd gevolgd moet worden door ontspanning zorgen de broers Kolacny met Scala aan het eind van de avond voor een topconcert.

Initiatief:

Het '3rd Strategic Energy Forum' is een initiatief van het Technologisch Instituut, gevestigd in het Ingenieurshuis van de K VIV, in Antwerpen. Het Technologisch Instituut organiseert het Forum voor de vier Belgische Ingenieursverenigingen, K VIV - VIK - FABI - UFIIB, samen verenigd in CIBIC (Comité des Ingénieurs Belges - Belgisch Ingenieurscomité ), en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO/FEB). De samenwerking tussen de vier Belgische ingenieursvereniging is door haar overkoepelende opzet uniek.

Het kerncomité bestaat uit de ingenieurs Ronnie Belmans, William D'haeseleer, Dirk Fransaer en Hans Romaen.

Meer informatie, duiding, het volledige programma en deelname- en aanmeldingsmogelijkheden vindt u op www.strategicenergyforum.be.

CIBIC:

CIBIC is de gezamenlijke spreekbuis van de vier grootste Belgische ingenieursverenigingen, K VIV - VIK - FABI - UFIIB. Opgericht in 2007 overkoepelt het overlegorgaan de Nederlandstalige en Franstalige, academische en professionele ingenieurs. Samen goed voor zo'n 45.000 leden en bijna de helft van het totale aantal Belgische ingenieurs. Haar belangrijkste doel is jongeren aanzetten om ingenieursstudies te volgen en het imago van ingenieurs en de industrie te verbeteren. Verder wil CIBIC de positie van Belgische ingenieurs tegenover hun buitenlandse collega's verduidelijken en verstevigen.

K VIV: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (vzw) - www.kviv.be

VIK: Vlaamse Ingenieurskamer (vzw) - www.vik.be

FABI : Fédération Royale des Associations Belges d'Ingénieurs Civils, d'Ingénieurs Agronomes et Bioingénieurs (asbl) - www.fabi.be

UFIIB: Union Francophone des Associations d'Ingénieurs Industriels de Belgique (asbl) - www.ufiib.be

CIBIC c/o FABI, Hobbemastraat 2, 1000 Brussel

02-734 75 10 - cibic@cibic.be

Contact voor pers:

ir. Hans Romaen

0475-83 83 08

directie@ti.kviv.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel