Protestantse Kerk in Nederland


Symposium 'God is in, is Jezus uit?'

za 29 november 2008
God is in, is Jezus uit? is thema van het symposium dat de Westerkerk te Amsterdam op zaterdag 29 november organiseert. Tijdens dit symposium dat geleid wordt door ds. Fokkelien Oosterwijk, predikant van de Westerkerk, laten deskundigen hun licht schijnen over de positie van Jezus in Nederland.

Ds. Arenda Haasnoot, vice-preses van de synode van de Protestantse Kerk, staat voor de breedte van deze kerk en weet zich vooral aangesproken door de gereformeerde en evangelische spiritualiteit. Ds. Jan Offringa, voorzitter van de predikantenbeweging Op Goed Gerucht, vertegenwoordigt een kritisch en vrijzinnig geluid. Drs. Annewieke Vroom, docente aan de Vrije Universiteit, laat zien hoe je vanuit zen naar Jezus en het christendom kunt kijken. Prof. Anton Wessels, emeritus hoogleraar godsdienstwetenschap, geeft een inleiding op het thema.

Ik kan niets met Jezus. Dat hoor je mensen in de kerk steeds vaker zeggen. Tweeduizend jaar geleden heeft Jezus zich als weg naar God opgeworpen. Maar in de huidige tijd lijkt het wel of men Jezus niet meer nodig heeft om in God te kunnen geloven. De vraag is dus of de boodschap de boodschapper niet al lang heeft overleefd.

Wat zou Jezus hier zelf van vinden? Is het belangrijk om toch elke keer het spoor te volgen waarop de christelijke kerk is gebouwd? Wordt anders niet heel onduidelijk wat we in de kerk te zoeken hebben? Het zijn ondermeer deze vragen die tijdens de zaterdagmiddag aan de vooravond van de advents- en kersttijd in de Westerkerk centraal staan.

Vanuit de vraagbanken - de herenbanken in de Westerkerk - zullen diverse vertegenwoordigers uit kerk en stad kritische vragen stellen over Jezus om de discussie met het publiek te verlevendigen.

Het symposium is vrij toegankelijk voor alle geĂŻnteresseerden. Het vindt plaats op zaterdag 29 november in de Westerkerk, Prinsengracht 279 te Amsterdam. Ontvangst om 13.30 uur. Voor meer informatie over het programma en aanmelding zie www.westerkerk.nl.