Gemeente Heerlen

SCHUNCK Collectors

House Heerlen

Tentoonstelling The take-off in Heerlen

Hedendaagse kunst uit de collecties Groot-Wijnands, Jo en Marlies Eyck, Defauwes, DSM en de Stadsgalerij Heerlen.

29 november 2008 t/m 15 februari 2009
Opening: 28 november, 18.00h.

De Schunck-klerenhanger begeleidt als beeld de lancering van het SCHUNCK Collectors House Heerlen, dat in toekomst een eigen locatie in het centrum van Heerlen zal betrekken. Het SCHUNCK Collectors House is een langdurig samenwerkingsverband tussen SCHUNCK-Glaspaleis en de collectie Groot-Wijnands, gericht op het op museaal niveau verzamelen, presenteren en promoten van internationale hedendaagse kunst en het organiseren van ontmoetingen tussen belangrijke collecties in de Euregio en daarbuiten.

Deze eerste tentoonstelling met de titel The take-off brengt op de -1 en in de vitrine van SCHUNCK-Glaspaleis werken bij elkaar uit de collectie Groot-Wijnands, de DSM collectie, het Hedge House van Jo en Marlies Eyck, de collectie Defauwes en de Stadsgalerij Heerlen.

De firma Schunck bouwde in 1934 het Glaspaleis als een warenhuis, waarin jarenlang met name confectiekleding verkocht werd. In het eigen naaiatelier werd de kleding zonodig aangepast aan de juiste maat van de klant. Via het beeld van "de juiste maat" wordt het originele Schunck warenhuis-knaapje een metafoor voor het fenomeen van het verzamelen en verschaft het een gemeenschappelijk perspectief op zeer diverse werken. Soms letterlijk, soms op de achtergrond, zit de rode draad in de tentoonstelling verweven. Thema's als kleding, stof en vooral hun geaardheid komen aan bod, aan de muziek gerelateerd zijn de juiste maat, de goede toon of juist het tegendeel ervan; maat houden, het vinden van rythme en evenwicht, sluiten een morele strekking in. Deze is vaak niet ver van kleding te vinden. Alleen de eenheidsmaat-kunstenaar, die zal er in deze tentoonstelling niet te vinden zijn.

Kunstenaars in de getoonde collecties:
David Bade, Jowan van Barneveld, Becky Beasley, Hans op de Beeck, Jos Berckers, Antoine Berghs, Carel Blotkamp, Lisa Brice, Marlene Dumas, Ger van Elk, Ruud van Empel, Husein & Hasan Essop, Aureliént Fremont, Guido Geelen, Dan Geesin, Fons Haagmans, Jacqueline Hassink, Mathilde ter Heyne, Esther Janssen, Donald Judd, Sidi El Karchi, Natasha Kensmill, Fransje Killaars, Job Koelewijn, Hans Lemmen, Loretta Lux, Rik Meijers, Jaap Mooy, Francoise Morellet, Juan Muñoz, Guiseppe Penone, Wilfredo Prieto, Praneet Soi, Berend Strik, Anne Jaap de Rapper, Wouter van Riessen, Marjolein Rothman, Vivianne Sassen, Martine Stig, Ed Templeton, Wolfgang Tillmans, Jorinde Voigt, Bas de Wit, Zheng Guogu.