Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Lelystad, 24 november 2008

Choirs meet World Music: Flevolandse koren zingen wereldmuziek

Datum: zaterdag 29 november 2008 Aanvang: 20.15 uur
Entree: ¤ 6,-
Locatie: De Kubus, Agorabaan 3, Lelystad Reserveren & informatie:0320-221524
Met medewerking van: Fem@il en Raj Mohan
Voice en Amin Daci Vox Flevium en Selim Dogru Popkoren Muzisch Centrum en Andro Biswane

Centrum voor Amateurkunst Flevoland (CAF) viel op dat het lichte muziekrepertoire van Flevolandse koren nauwelijks cultureel divers is. Navraag leerde ons dat koorleden en dirigenten zeer geïnteresseerd zijn in muziek uit de niet-westerse wereld en graag nader kennis wil maken met deze muzikale culturen. Helaas hebben deze koren geen toegang tot repertoire uit grote delen van de wereld, omdat geen studiemateriaal beschikbaar is. Als antwoord daarop heeft CAF het project Choirs meet World Music ontwikkeld.

In het project Choirs meet World Music wordt het rijke muziekleven van nieuwe Nederlanders toegankelijk gemaakt voor de korenwereld. Vier musici-coaches arrangeerden voor koren populaire Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse, Surinaamse en Hindoestaanse liederen en studeerden de muziek in met vier lichte muziekkoren uit Flevoland: Fem@il, Voice, Vox Flevium en Popkoren Muzisch Centrum. Coaching gaf net dat steuntje in de rug hoe met niet-westerse muziek aan de slag te gaan.

De musici-coaches zijn Selim Dogru voor het Turkse-, Amin Daci voor het Noord Afrikaanse-, Raj Mohan voor het Hindoestaanse/Indiase- en Andro Biswane voor het Surinaamse, Antilliaanse en Caribische repertoire.

Het repertoire (bladmuziek, charts, en oefen-cd's) is ook beschikbaar voor andere koren. Daarmee hebben niet alleen de deelnemende koren uit Flevoland hun repertoire met zestien niet-westerse liederen uitgebreid, maar heeft het project een pilotfunctie voor de Nederlandse korenwereld.

Op zaterdag 29 november as. worden de resultaten van Choirs meet World Music gepresenteerd in De Kubus in Lelystad. Die avond brengen de koren en musici-coaches het 'nieuwe' repertoire ten gehore.

Presentatie
Dit evenement wordt gepresenteerd door actrice/zangeres Chris Comvalius. Als actrice speelde ze in talloze Nederlandse theatervoorstellingen, speelfilms en tv-soaps. Vanaf 2004 is ze een van de leading characters in de Nederlandse oersoap Goede Tijden, Slechte Tijden. Voor GTST bespeelde zij drie jaar lang de theaters met de indrukwekkende monoloog MaStella. Deze voorstelling ging in mei dit jaar in reprise in de Nederlandse én Surinaamse theaters. Minder bekend is de grote liefde van Chris Comvalius voor de smartlap.

Gastoptreden
Sabri Saad El Hamus leidt tijdens Choirs meet World Music een Zikr-seance. De Egyptenaar Sabri Saad Hamus is naast veelzijdig toneel-, film- en TV-acteur (o.a. Pleidooi, Toneel Groep Amsterdam, Shouf Shouf Habibi) ook enthousiast pleitbezorger van Zikr. Zikr is een rituele soefidans waarbij de ziel zich reinigt van begeerte en eigenbelang én is een enerverend, spiritueel dansfeest met het publiek.

Choirs meet World Music komt tot stand dankzij financiële ondersteuning van Provincie Flevoland, VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland, Gemeente Almere, Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie en Nederlands Fond voor Podiumkunsten+.


---

NB