Na 20.000 bomen nog steeds veel behoefte aan Kanker-Herdenkingsbos

28/11/2008 01:04

Stichting Nationale Boomfeestdag

Aanstaande zaterdag, 29 november, planten meer dan 6000 nabestaanden 1500 Herdenkingsbomen voor dierbaren, die overleden zijn kanker. Na 9 jaar van organisatie van deze plantdag blijkt dat het Koningin Wilhelminabos in Dronten nog steeds in bijzonder grote mate in de behoefte aan rouwvoorziening voorziet. Naast de ruim 1500 te planten bomen zal de 21.500-ste naam onthuld worden op de glaspanelen. Honderden emotionele telefoontjes over de Gedenkplek met de namen, de te planten bomen en de monumentjes voor de dierbaren die bij Stichting Nationale Boomfeestdag binnen komen, maken duidelijk dat het Bos in grote mate bijdraagt aan rouwverwerking.

Opvallend is dat de meeste mensen een Herdenkingsboom aanvragen voor een dierbare die gecremeerd is, of wiens lichaam ter beschikking is gesteld aan de wetenschap: er is niets om naar toe te gaan, terwijl men behoefte heeft aan een warme en persoonlijke plek om deze dierbare te herinneren. Kanker blijft nog steeds veel slachtoffers vragen, ondanks het feit dat er veel onderzoek naar genezing is. In dit Koningin Wilhelminabos vinden de mensen dan ook veel steun bij elkaar. Het bos krijgt dan ook steeds meer het karakter van bedevaartsoord: gedenkstenen, hekwerken, knuffels, bloemen, kaarsen, foto's en gedichten, houden de herinnering aan die ene dierbare levend. Dat dit in grote mate conflicteert met het natuurlijke ontwikkelings- beleid van Staatsbosbeheer doet er niets aan af.

Ondanks het grote aantal aanmeldingen heeft de organisatie (Stichting Nationale Boomfeestdag, Staatsbosbeheer en KWF Kankerbestrijding), er voor kunnen zorgen, dat het een stijlvolle en gedenkwaardige dag voor de 6000 nabestaanden zal zijn. Meer dan 50 bussen zullen zaterdag nabestaanden vanaf Walibi World naar de plantlocatie brengen. Op de Gedenkplek vindt de onthulling van 5 glaspanelen plaats waarop 1500 namen gegraveerd zijn van dierbaren die overleden zijn aan kanker en die op deze wijze worden herinnerd in het bos. Aansluitend zullen de 1500 bomen geplant worden. Staatsbosbeheer heeft een keuze uit eiken, beuken, berken, elzen en dennen.

Het Koningin Wilhelminabos is een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Initiatiefnemer is de directeur van de Stichting, Peter Derksen, die zaterdag ook het speciaal voor dit bos opgenomen Cd-single "Bij Jou" zal zingen voor de 6000 aanwezigen. De opbrengst van de Cd-single gaat naar het beheer en onderhoud van dit Bos. Samen met Staatsbosbeheer heeft Boomfeestdag dit Bos geschonken aan KWF-Kankerbestrijding ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van KWF Kankerbestrijding. Met de aanplant is begonnen op 9 december 2000. Een Herdenkingsboom kost euro 50,--, waarvan euro 11,50 wordt besteed aan onderzoek naar kanker.





http://www.wilhelminabos.nl