Openbaar Ministerie



Afspraken met twee medeverdachten van Holleeder

28 november 2008 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) zet verdachten niet onder druk om `geheime deals' te sluiten. Dit werd wel gesuggereerd in de actualiteitenrubriek Nova, in de uitzending van donderdagavond 27 november. Nova berichtte over de afspraken die het OM - door tussenkomst van advocaat Van der Horst - heeft gemaakt met de twee vrijgesproken medeverdachten van Willem Holleeder. In de afspraak is vastgelegd dat het OM zou afzien van de voortzetting van het hoger beroep, wanneer de twee verdachten zouden afzien van een schadevergoeding.

Het OM maakt wel vaker van dit soort afspraken in relatief lichte zaken en is het niet eens met de kritiek van prof. Tak in de uitzending, dat een en ander `niet rechtsstatelijk' zou zijn. Het maken van dit soort afspraken past binnen de professionele ruimte die een officier van justitie heeft. Het komt ook voor dat deze afspraken tot stand komen op initiatief van de advocatuur.

Het gaat uitdrukkelijk altijd om een overeenkomst tussen twee partijen. De afspraken zijn niet geheim, ze komen alleen niet vaak in de publiciteit. Er is dus geen sprake van een `geheime deal'. Het voorstel wordt altijd in eerste instantie voorgelegd aan de advocaat van de verdachten, zodat die de juridische consequenties goed kan afwegen. De advocaat kan de (schriftelijke) overeenkomst bespreken met zijn cliënten en zij hebben altijd de vrijheid om de afspraak niet aan te gaan. Het OM heeft over de afspraak nimmer rechtstreeks contact met de verdachten. Van enige dwang is dus geen sprake.

De reden waarom het OM dit soort afspraken soms voorstelt is, dat het in sommige gevallen efficiënter is. Het kan lange processen voorkomen, die veel geld en tijd kosten. Voor de verdachten kan het interessant zijn, omdat anders de kans bestaat dat ze in hoger beroep alsnog veroordeeld worden.

Zoals in de uitzending van Nova ter sprake is gekomen, zijn de twee cliënten van advocaat Van der Horst achteraf toch terug gekomen op de gemaakte afspraak. Zij hebben hun gegeven woord teruggenomen, waarna hun advocaat namens hen alsnog een verzoek tot schadevergoeding heeft ingediend.