Ingezonden persbericht


Heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach

Dertigste heemkundeblad Houthem verschenen

Het dertigste nummer van 't Sjtegelke, het blad van de heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach, is onlangs van de persen gerold.

In dit blad staan artikelen over de boeiende geschiedenis van Houthem-Sint Gerlach en omliggende dorpen.

Allereerst wordt er stil gestaan bij het overlijden van emeritus-pastoor Jos Keulers eerder dit jaar. De pastoor was in het begin mede-bestuurder van de heemkundevereniging en stelde de pastorie van Houthem beschikbaar voor vergaderingen. Hij overleed op 3 juli 2008 in het ziekenhuis te Maastricht. Mathieu Braeken beschrijft de oude landgoederen van baron Selys de Fanson, bij de bevolking bekend als de "groate weije van de baron". Hij haalt daarbij zijn persoonlijke herinneringen op, onder meer aan gebeurtenissen in de oorlogsjaren. Zo beschrijft hij : In de oorlog hielden de Duitsers menige eenvoudige manoeuvres in de weiden. Ook groeven ze loopgraven in de tuinen van de bewoners en langs de hagen in de weiden. Op 17 september 1944, omstreeks 2 uur in de middag, werd onze straat bevrijd. De bevrijders kwamen met enkele tanks de straat ingereden. Twee tanks reden langs de loopgraven door de weiden en kwamen boven op Op de Kamp door het hoge talud weer de straat opgereden. Enkele gevangenen werden weggeleid. Iedereen ging lachend en blij de straat op. Opeens kwam Jupke Ackermans met een tankbom onder de arm aangelopen en zei: "Kijk wat de Duitsers hebben vergeten!" De bevrijders schrokken en riepen in het Engels dat hij de bom moest neerleggen. Jupke verstond geen Engels en liep nietsvermoedend door. Gelukkig namen enkele deskundigen hem vlug de bom af. Jupke dacht dat de bevrijders de bom goed konden gebruiken. Goed bedoeld, natuurlijk!

Naar aanleiding van reacties op een artikel over dodelijke ongelukken rondom de Geulhemerberg heeft John Odekerken zijn vorige artikel over dit onderwerp aan kunnen vullen.

Ger Sleijpen maakte een wandeling langs een aantal boerderijen in Houthem, hoeve de Bol, hoeve Croon en de hoeve Moobers. We komen aan de weet dat in hoeve de Bol vroeger een klompenfabriek is geweest.

Jos Bielders haalt herinneringen op aan de calavariekapel en de kruisdagen. Deze kapel ligt ter hoogte van landgoed de Kluis. De kruisdagen vonden vlak voor Hemelvaart plaats en waren bedoeld om te bidden voor een goede oogst.

Jef Boosten gaat in op de geschiedenis van de molen van Houthem. In vroeger dagen lag het complex van de huidige bierbrouwerij De Leeuw namelijk op het grondgebied van de gemeente Houthem. Op de plek van de brouwerij bevond zich ooit een kruitmolen, gebouwd in 1820 door Bertrand Loisel. In 1851 werd de productie van de buskruit echter stopgezet als gevolg van toenemende concurrentie uit het buitenland en later werd er een papiermolen in gevestigd. Deze kreeg echter al gauw met grote schulden te maken en werd verkocht aan een bankiersfirma die ze later weer doorverkocht aan Duitse brouwers.

Wie meer wil weten over het blad en de activiteiten van de heemkundevereniging, kan informatie opvragen bij het secretariaat, tel. 043-6040394, of de website raadplegen : www.houthem.info .

Secretariaat:

Weth. Heijnensstraat 30, 6301 JB Houthem T 043-6040394

www.houthem.info