Gemeente Brummen


Koninklijke onderscheiding voor H.B.J. Donatz uit Leuvenheim

(Oorspronkelijke publicatie datum: 29-11-2008)

Dinsdagavond 25 november 2008 heeft burgemeester Niels Joosten een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer H.B.J. (Mark) Donatz uit Leuvenheim. De 58-jarige Donatz werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg van burgemeester Joosten het bijbehorende lintje opgespeld. De huldiging vond plaats in zaal Concordia in Brummen, waar zwemsportvereniging De Spreng haar jaarvergadering hield.

De heer Donatz is oprichter van zwemvereniging "De Spreng" en speelde veertig jaar lang in competitieverband voor deze vereniging. Vanaf 1979 is hij leider van de grootste waterpolocompetitie van Nederland en lid van het bestuur van de waterpolocommissie van de Gelderse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond. Vanaf 1991 tot op dit moment is hij hier ook voorzitter van. De laatste twee jaar is hij tevens voorzitter van het waterpolo binnen het Kringbestuur Overijssel.

Als organisator is hij de drijvende kracht achter vele activiteiten van De Spreng. Denk hierbij aan waterpolotoernooien, thema-avonden en de Nacht van Brummen. Hij was wedstrijdleider en nam zitting in de financiële commissie. Ook zat hij in de redactie van het clubblad. Het sociale aspect staat bij decorandus hoog in het vaandel. Zo was hij (veertig jaar lang) Sinterklaas en heeft hij de club vele kritische en ondersteunende woorden toegesproken.

Het Gelders/Overijssels waterpolo maakt een belangrijk onderdeel uit van de sportsamenleving. Zijn inzet is alles bepalend en als gevolg daarvan spelen ze regelmatig op het niveau van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Het veteranenwaterpolo is grotendeels een activiteit die buiten de formele kring/districttaak valt. Ook hier is de heer Donatz de motor. Hij is een echte teamworker en voor anderen altijd de bindende factor. Hij bleef in alle stormen overeind, wist altijd weer nieuwe vrijwilligers aan zich te binden door het grote vertrouwen dat hij genoot. Zijn optreden is laagdrempelig. Elke vereniging wist hem te vinden.

De heer Donatz is eveneens trainer en coach van de Berkelduikers in Lochem geweest. Hij heeft de teams (dames, heren en pupillen) op een hoger niveau gebracht. Dit heeft geleid tot kampioenschappen en diverse promoties.

Negen jaar was hij initiator en bestuurslid van de buurtvereniging De Pottenkiekers. Momenteel is de heer Donatz penningmeester van Leuvenheims Belang, waarin hij deskundig en krachtig zijn werk verricht. Vanaf 2001 tot heden is hij ook penningmeester van Sint Jansgilde te Brummen. Kortom, de heer Donatz is een veelzijdig persoon, waarop je kunt rekenen. Hij staat midden in de samenleving.