Politie Groningen

Zaterdag 29 november 2008

Provincie Groningen, 29-11-2008

Groningen: vrouw met GHB gedrogeerd

Een 24-jarige inwoonster van Haren is vrijdagnacht in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen nadat ze vermoedelijk door GHB was gedrogeerd. De vrouw had in een café aan de Peperstraat in Groningen van iemand een glas bronwater met daarin vermoedelijk GHB gekregen. De vrouw raakte onwel waarbij haar adem stokte. Ze werd door ambulancepersoneel beademd en met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. Een vriendin van het slachtoffer verklaarde dat de vrouw door iemand een glas drinken was aangeboden. De betreffende man ging er vandoor toen de politie hem in het café in het vizier kreeg. Dankzij het cameratoezicht in de binnenstad kon worden gezien dat hij een ander café binnenging. Agenten vonden de man, een 32-jarige inwoner van Groningen, aan de achterkant van het café. Hij werd aangehouden. De man had een flesje bronwater bij zich. Hij gaf toe dat daarin GHB zat. De Groninger is ingesloten. Het slachtoffer ligt op de intensive care.

Groningen: man mishandeld

Een 39-jarige inwoner van Zwolle is zaterdagochtend vroeg op de Gelkingestraat aangehouden. Agenten zagen dat twee mannen met elkaar in gevecht waren waarbij de man uit Zwolle zijn opponent in het gezicht sloeg. Deze man, een 27-jarige Groninger, liep vermoedelijk een gebroken neus op en werd naar een ziekenhuis gebracht. Beide personen gaven elkaar de schuld over de vechtpartij. De politie stelt aan de hand van de beelden van het cameratoezicht in de binnenstad een onderzoek in.

Groningen: cafébezoeker dreigt met mes

Een cafébezoeker belandde vrijdagnacht in een politiecel nadat hij een personeelslid van de zaak aan de Papengang met een mes had bedreigd. De medewerker had gezien dat de man, een 22-jarige inwoner van Groningen, met zijn hand in de tas van een bezoekster zat en had de man de zaak uitgezet. De man reageerde agressief en liep het café weer in. Toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij eruit moest, haalde de man een mes tevoorschijn waarmee hij de medewerker bedreigde. Die wist hem het wapen af te pakken. De 22-jarige werd aan de politie overgedragen.

Groningen: man simuleert geweld politie

Een 22-jarige inwoner van Nijkerk toonde zich een opmerkelijk acteur nadat hij op de Poelestraat door agenten was aangehouden wegens een vernieling. De man had een reclamebord vernield, reageerde opstandig toen hij zou worden aangehouden waarna agenten hem onder dwang moesten houden. Die arrestatie werd gefilmd door vrienden van de verdachte waarbij de 22-jarige het uitschreeuwde van de pijn. Die pijn was op slag verdwenen toen het filmen voorbij was. De agenten werden door de verdachte toegefluisterd dat ze nu enorm de pineut waren. Op het bureau vertelde de man dat hij een bloedhekel aan politie had. Hij werd met een proces-verbaal en een verblijfsontzegging voor de binnenstad weer op straat gezet.

Groningen: man door het lint

Een 23-jarige inwoner van Groningen werd vrijdagnacht aangehouden nadat hij in zijn woning aan de Tressenplaats geheel door het lint was gegaan en een vrouwelijke kennis had mishandeld. De vrouw, een 23-jarige inwoonster van Haren, was bij de man op bezoek die. Mogelijk onder invloed van drugs, geheel onverwacht met zijn meubels begon te smijten. Hij koelde daarna zijn kennelijke frustratie op de vrouw die door hem werd geschopt en geslagen. De vrouw vluchtte het huis uit en rende, achterna gezeten door de man, naar enkele agenten die op de Verlengde Hereweg met een verkeerscontrole bezig waren. De man werd ter plekke aangehouden. Hij is ingesloten.

Groningen: supporters plegen vernielingen

Vanuit een groep van zon dertig voetbalsupporters werden vrijdagavond onderweg naar de voetbalwedstrijd FC Groningen-AZ een reeks vernielingen op de Stationsstraat verricht. Van diverse autos werden spiegels afgebroken en ook werden woonboten beschadigd. De groep werd door de politie in de Lodewijkstraat aangetroffen. Van nagenoeg alle personen, afkomstig uit Oost-Groningen, het Westerkwartier en het noorden van de provincie, werden de gegevens genoteerd. Op dat moment was nog geen zicht op de vernielingen die zij hadden gepleegd. Wel werd een persoon, een 15-jarige bewoner van Winschoten aangehouden die zich niet kon identificeren, even later gevolgd door een 14-jaruge jongen uit Scheemda. De politie vraagt getuigen en benadeelden zich te melden. Er kan contact worden opgenomen met Regiopolitie Groningen via het telefoonnummer 0900-8844.

Oude Pekela: bromfietser gewond

Een 16-jarige inwoner van Nieuwe Pekela raakte vrijdagmorgen gewond bij een verkeersongeluk op het kruispunt van de Scheepshellingstraat en de Burgemeester Snaterlaan in Oude Pekela. De jongen reed met zijn bromscooter over de Snaterlaan en kreeg geen voorrang van 22-jarige automobilist uit Musselkanaal. De Pekelder werd met armletsel door een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De politie stelde een onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Holwierde; blok beton op been

Een 55-jarige inwoner van Appingedam kreeg vrijdagmorgen in Holwierde een betonblok van 800 kilo op zijn onderbeen. De man stond op een vrachtwagen geladen met de blokken. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Collegas wisten met behulp van een kraan het blok beton te verwijderen. De man werd met ondermeer een fractuur naar een ziekenhuis vervoerd. De arbeidsinspectie werd door de politie op de hoogte gesteld.

Oude Pekela: vrouw ernstig mishandeld

De politie hield vrijdagnacht in Oude Pekela vooralsnog een vergeefse zoektocht naar een man die in zijn woning aan de Burgemeester van Weringstraat zijn vriendin ernstig had mishandeld. De man, een 33-jarige inwoner van Oude Pekela, stapte na de mishandeling in zijn auto. Agenten zagen de wagen kort daarna op de Burgemeester Snaterlaan rijden. Een stopteken werd echter genegeerd en de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor. De auto werd later bij enkele garageboxen tussen de Vrijheidsstraat en de Snaterlaan teruggevonden, de Pekelder was nergens te bekennen. Het 43-jarige slachtoffer was door de man diverse keren in het gezicht en op het hoofd geslagen. De vrouw werd naar een ziekenhuis gebracht waar onder meer een gebroken neus en een ingescheurd oor werd vastgesteld. De politie verwacht de 33-jarige binnenkort aan te kunnen houden.

Winschoten: arrestaties na mishandeling

Twee broers uit Winschoten werden vrijdagnacht door de politie aangehouden na een mishandeling in een café aan het marktplein in hun woonplaats. De 19-jarige tweeling zou een eveneens 19-jarieg plaatsgenoot in het gezicht zijn geslagen en geschopt. Deze liep verwondingen op. Het tweetal is ingesloten.

Sappemeer: Veendammer racet over A28

Een 51-jarige inwoner van Veendam moet het de komende tijd noodgedwongen wat rustiger aandoen. De man werd vrijdagavond op de autosnelweg A28 bij Sappemeer door de politie tot stoppen gedwongen nadat hij met snelheden van ver boven de 200 kilometer per uur over de weg scheurde. De achtervolgende niet als zodanig herkenbare politieauto klokte pieksnelheden van 234 kilometer per uur. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen hem is eveneens proces-verbaal opgemaakt. De bij hem inzittende zoon nam vervolgens het stuur van vaders bolide over.

Delfzijl: inzittende dood na ongeluk

Een 30-jarige man uit Farmsum is vrijdagnacht om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op het Zwet in Delfzijl. De man zat als passagier in een auto, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Delfzijl. Door nog onbekende raakte de bestuurder in een flauwe bocht in de berm waarna de auto via een lantaarnpaal frontaal op een boom botste. De 30-jarige passagier overleed ter plaatse. De bestuurder werd uit de auto geslingerd. Hij en een andere inzittende (leeftijd en woonplaats onbekend) raakten gewond en werden in een ziekenhuis in Groningen opgenomen. In verband met vermoed alcohol- en drugs gebruik is van de bestuurder bloed afgenomen. De man zei in een eerste verklaring dat hij was uitgeweken voor een tegenligger. De politie is met een onderzoek naar de toedracht bezig.

Delfzijl/Sellingen: Winschoters verantwoordelijk voor brandstichting en bankkraken

Met de aanhouding van twee inwoners van Winschoten (23 en 38 jaar) heeft de politie de brandstichting in een schuur in Farmsum en twee pogingen tot inbraak opgelost. De mannen werden in de nacht van 12 op 13 november aangehouden na een mislukte inbraak bij een bank in Delfzijl. Kort ervoor was brand uitgebroken in een landbouwschuur bij Farmsum. Die brandstichting is waarschijnlijk een afleidingsmanoeuvre geweest om bij de bank in te kunnen breken. Het duo is vermoedelijk ook verantwoordelijk voor een recente mislukte ramkraak bij een pinautomaat van een bank in Sellingen.

De politie wist het duo in de nacht van 12 op 13 november aan te houden. Een getuige meldde dat er twee mannen met bivakmutsen bij een bank aan het Molenbergplein in Delfzijl rondstruinden en dat hij het niet vertrouwde. De twee mannen werden door de politie in de omgeving aangetroffen. Toen het tweetal werd aangesproken, gaven ze verwarrende verklaringen waarna ze mee werden genomen naar het politiebureau. Vlakbij de bank werd inbrekerswerktuig gevonden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de mannen ook verantwoordelijk waren voor de brand in Farmsum kort ervoor. De mannen hadden in de schuur ingebroken maar niets aangetroffen dat voor hen van belang kon zijn. De met stropakken gevulde schuur werd in brand gestoken om ervoor te zorgen dat de politie daar naar toe zou zodat de mannen ongestoord bij de bank in Delfzijl aan de slag zouden kunnen.

In de nacht van 5 november werd aan de Dorpsstraat in Sellingen met een gestolen vrachtauto geprobeerd de pui van een bank open te breken om zo bij een pinautomaat te kunnen komen. De muur bleek echter bestand tegen de kracht van de truck. De mannen vluchtten en lieten de vrachtwagen met draaiende motor achter.

De verdachten hebben bekend. Ze verklaarden dat ze hebben gehandeld uit geldgebrek. Beiden zijn voorgeleid aan de rechter commissaris en blijven ingesloten.